PVC : polyvinylchloride

Wat is PVC?

PVC is de afkorting van polyvinylchloride. Het is een goedkope en eenvoudig te bewerken kunststof, een thermoplas. Het materiaal ontstaat na polymerisatie van het monomeer vinylchloride.

polyvinylchloride

Waarvoor wordt polyvinylchloride gebruikt?

Het wordt veel toegepast in de industrie ter vervanging van onder andere hout en beton. Bekende toepassingsvoorbeelden van pvc in het huishouden zijn buizen voor elektrische bedrading, behang en vloerbedekking zoals zeil. Ook wordt het wel toegepast in beschermende kleding, zoals chemische pakken en regenkleding.Ook in de medische wetenschap wordt het veelvuldig toegepast. Bijvoorbeeld in plaats van rubber en glas in vooraf gesteriliseerde componenten. Dit vanwege de chemische stabiliteit en flexibiliteit. Omdat PVC slijtvast is, licht en herbruikbaar, wordt het ook in de industrie grootschalig gebruikt. In de auto-industrie is het de meest gebruikte kunststof na polypropeen. Ook kunststof kozijnen bevatten veel PVC.

Hoe wordt PVC verwerkt?

PVC wordt bij de verwerkers in bulk of zakken als fijn, niet toxisch, wit poeder aangeleverd. Om tot de gewenste gebruikseigenschappen van diverse toepassingen te komen, wordt het poeder met diverse hulpstoffen gemengd. Zo wordt het tot halffabrikaten en eindproducten omgezet. De belangrijkste verwerkingstechnieken zijn:

  • Kalanderen (machinaal glad persen)
  • Extruderen (machinaal in vorm persen; massief of hol profiel)
  • Poedersinteren (poederspuitgieten)
  • Spuitgieten/ injectie
  • Coating
  • Flessenblazen/ blaasextrusie

Wat is de prijs van PVC?

Polyvinylchloride is een goedkope kunststof. De richtprijzen van PVC zijn afhankelijk van het volume dat wordt ingekocht. PVC prijzen worden berekend per geleverde silowagen.