Interesse uit China voor Nedcar?

Het Chinese autoconcern Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC) overweegt om auto’s te gaan produceren voor de Europese markt bij VDL Nedcar in Born. Hiervoor moet het exportmerk MG van SAIC wel eerst aanslaan in Europa.

Interesse uit China voor Nedcar?
De MG ZS SUV in productie in China. (Foto: SAIC)

Topman Matt Lei vertelt aan het Financieele Dagblad dat productie in Limburg ‘een optie’ zou zijn. Een contract met SAIC zou meer dan welkom zijn voor VDL Nedcar, waar onlangs nog bekend werd dat 750 banen verdwijnen, onder andere door het niet verlengen van contracten met BMW.

SAIC heeft al een hoofdkantoor in Amsterdam en wil de komende jaren groei bewerkstelligen in de verkoop van elektrische auto’s in Europa. Tegen het FD zegt Lei goed op de hoogte te zijn van de situatie van Nedcar. Lei gaat verder niet in op het feit of er mogelijke gesprekken lopen met Nedcar, daar kan hij in dit vroege stadium nog niets over uitlaten.

Voor VDL lijken de beste opties Amerikaanse of Chinese partners, gezien de overcapaciteit in eigen fabrieken van Europese fabrikanten. Ook zijn elektrische auto’s een goede optie voor de toekomst, alleen is hier wel een ombouw van de fabriek voor nodig die zo’n anderhalf jaar in beslag zou nemen.

Toch ziet Lei nog wel enkele hobbels op de weg voor een samenwerking met Nedcar. Zo is de productie in China zeer prijsconcurrerend, productie in Europa zal duurder uitpakken. Ook de toelevering van onderdelen speelt mee, logistiek en kostentechnisch is het lastig wanneer de meeste toeleveranciers in China gevestigd zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *