Helianthos start volgend jaar al met productie zonnecelfolie

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Een dochterbedrijf van Nuon, Helianthos, bouwt op dit moment een proeffabriek in Arnhem. In 2010 moet De productie van de zonnecelfolie op grote schaal starten. Dit meldt de Universiteit Utrecht op haar website.

Een betaalbare en makkelijk te gebruiken zonnecelfolie, een geoctrooieerde vinding van de Universiteit Utrecht in samenwerking met Akzo Nobel uit 1996, kan binnen enkele jaren concurreren met ‘grijze stroom’ . Dat verwacht Ruud Schropp, hoogleraar experimentele natuurkunde aan de Universiteit Utrecht en een van de uitvinders van de zonnecelfolie.

De gangbare zonnecellen die nu de markt domineren, bestaan onder andere uit een prijzige laag silicium. De laag silicium in de zonnecelfolie is honderden malen dunner. Dit verlaagt de materiaalkosten, maar ook de hoeveelheid energie die nodig is om zonnecellen te maken. Bovendien kan de zonnecelfolie door zijn buigzaamheid op rol worden gemaakt. Dit in tegenstelling tot huidige silicium zonnecellen die per stuk gefabriceerd worden.

Concurrerend met netstroom
‘Intussen onderzoeken wij hoe we de zonnecel en het productieproces nog verder kunnen verbeteren,’ zegt Schropp, hoogleraar experimentele natuurkunde aan de Universiteit Utrecht. ‘Zo gaan we met nieuwe nanomaterialen meer energie uit het zonlicht halen en nóg goedkopere dunnelaagtechnieken ontwikkelen. Zo wordt stroom uit onze zonnecellen in de zeer nabije toekomst concurrerend met elektriciteit op het net. Ondanks de lage olieprijs van vandaag, kan dat in 2012 al het geval zijn in landen als Spanje en Italië, en in 2015 ook in Nederland. Wel moeten we ervoor waken dat de aandacht voor duurzame energie niet verslapt.’