Geslaagde discussiemiddag Nevat system developers en kennisinstellingen

Zo’n 25 vertegenwoordigers uit de maakindustrie en valorisatiemanagers van Nederlandse kennisinstellingen voerden onlangs een rondetafeldiscussie over hoe ze gezamenlijk kennis kunnen doorontwikkelen en vermarkten. Conclusie aan het eind van de bijeenkomst: samen kunnen de industrie en kennisinstellingen productontwikkeling versnellen. Door consortia te vormen kunnen ze de kiem leggen voor nieuwe OEM’ers van Nederlandse bodem.

‘Het was een geslaagde bijeenkomst’, zegt Theo Koster, directeur van de Nevat. ‘Alleen al door elkaars manier van werken te leren kennen, ontstaat er meer begrip over en weer.’ De sectorgroep system developers van de Nevat nam het initiatief voor de bijeenkomst. ‘Samen kunnen we de keten optimaliseren, waarmee we als Nederland onze internationale concurrentiepositie versterken’, verduidelijkt Koster.

Astron

De vond plaats bij TNO in Eindhoven. Onder meer Holst Center, TU Delft, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, Maastricht Instruments, het Universitair Medisch Centrum Amsterdam en Astron waren aanwezig. De nadruk lag op de kennis en ideeën voor de medische industrie die wachten op de vertaling naar een marktrijp product. ‘De toeleveranciers hapten gretig toe toen de eerste ideeën uit de kraamkamer van deze ideeënfabrieken op tafel kwamen’, zegt Koster.

Eyeopener

Voor de valorisatiemanagers was het een eyeopener dat de toeleveranciers ook netwerken hebben die men kan betrekken bij de doorontwikkeling van ideeën tot een kant-en-klaar product. Een andere eyeopener voor de kennisinstellingen was de bereidheid van toeleveranciers om risicodragend in de productontwikkeling in te stappen.

Korte horizon

De conclusie aan het eind van de bijeenkomst is volgens de Nevat-directeur dat partijen samen willen en kunnen werken. ‘We kunnen elkaar helpen om productontwikkeling te versnellen.’ Maar er zijn ook verschillen die overbrugd moeten worden. Voor de typische mkb-ondernemer uit de maakindustrie is de horizon vele malen korter dan voor een onderzoeker. ‘Het mkb wil na een paar maanden resultaat zien, terwijl het onderzoeksinstituut aan langere termijnen denkt. Daarvoor kun je zo’n project wellicht uiteenrafelen in behapbare porties. Zo kun je de twee tempo’s op elkaar afstemmen’, vat Koster één van de suggesties samen.

Spin het web

Een aantal valorisatiemanagers wil over bepaalde thema’s verder praten. Ze hebben ook aangegeven de branche te willen gebruiken bij concrete zoekvragen. De Nevat gaat hierbij een bemiddelende rol spelen door als spin in het web concrete vragen van kennisinstellingen door te spelen aan de Nevat-leden.

Koster is ervan overtuigd dat de bijeenkomst een aanzet heeft gegeven om kennisinstellingen direct met ondernemers uit de maakindustrie aan tafel te brengen. Dat zal op termijn de maakindustrie naar een hoger niveau tillen, precies de ambitie die de sectorgroep system developers van de Nevat heeft, naast het versterken van het netwerk in de waardeketen.