Faillissementsgolf door coronacrisis komt in 2021

Nederlandse bedrijven zien opdrachten en omzet teruglopen en hebben het zwaar sinds de coronacrisis. Toch lag het aantal faillissementen de afgelopen 21 jaar niet zo laag als in oktober dit jaar. Dit blijkt echter een stilte voor de storm te zijn.

Faillissementsgolf door coronacrisis komt in 2021

Dat stelt de Bijzonder Beheer Barometer van accountantsbureau PWC en de Universiteit Leiden. Eerder stelde Coface al dat faillissementen uitblijven vanwege overheidssteun, en deze bedrijven later alsnog om zullen vallen. Ook de Barometer stelt dat een faillissementsgolf is voorkomen door de overheidssteun, maar dat het gaat om een stilte voor de storm.

De ondervraagde experts verwachten een toename in bijzonder beheer dossiers (de afdeling bijzonder beheer van een bank begeleid ondernemers in financiële problemen) voor het komende kwartaal, met een piek in aantallen in het tweede kwartaal van 2021. Als reden hiervoor noemen zij veelal de combinatie van toenemende liquiditeitstekorten en de afbouw van steunmaatregelen. Naast de coronacrisis noemen de experts ook een hoog schuldenniveau en een verouderd verdienmodel als doorslaggevende factoren voor de toestroom bij bijzonder beheer.

Lees hier het complete rapport.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *