Export groeit met bijna 3 procent in september

Het volume van de goederenexport was in september 2,9 procent groter dan in september 2021, meldt het CBS. De groei is iets groter dan in de voorgaande twee maanden. Er werden in september vooral meer transportmiddelen, machines en apparaten uitgevoerd. Het volume van de goederenimport was in september 0,6 procent groter dan in september 2021. Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in november minder gunstig dan in september.

Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de export in de exportradar. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de export, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de export.

November minder gunstig

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in november minder gunstig dan in september. Dat komt vooral doordat de ontwikkeling van de reële wisselkoersen ongunstiger was. Verder is het producentenvertrouwen van Duitsland en de eurozone verslechterd. Ook het oordeel van de Europese en Nederlandse ondernemers over de buitenlandse orderportefeuille verslechterde. De jaar-op-jaargroei van de Duitse industriële productie was echter groter dan een maand eerder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *