Eneco realiseert grootste WKO-project

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Eneco en de Gemeente Gorinchem hebben een contract gesloten voor het bouwen van een duurzame energie-installatie in de nieuwbouwwijk Hoog Dalem. Eneco zal 1.400 woningen in deze wijk aansluiten op warmte/koudeopslag: het grootste WKO-project in Nederland.

Eneco is investeerder, eigenaar en exploitant van de duurzame energie-installatie. Het project in Hoog Dalem wijkt op een belangrijk punt af van eerdere duurzame energieprojecten van Eneco: de bewoners zullen eigenaar worden van de warmtepomp in hun woning en kunnen deze meefinancieren in de hypotheek.

Grondwater

Hoog Dalem is nu nog een braakliggend poldergebied ten noordoosten van Gorinchem. Hier gaat Eneco zestien bronnen slaan van zo’n tweehonderd meter diep. Op die diepte is de temperatuur van grondwater vrij constant, zo rond de twaalf graden Celsius.

Samen vormen de zestien bronnen acht bronparen, met steeds één warme en één koude bron voor opslag. De energie-installatie pompt in de winter grondwater uit de warme bron naar een warmtewisselaar in de centrale technische ruimte.

Tapwater

Van daaruit gaat de warmte via het distributienet naar de warmtepomp in de woningen. Door middel van compressie wordt de temperatuur van het water in de warmtepomp verhoogd naar ongeveer 45 graden Celsius voor verwarming via de vloer in de woning. De temperatuur wordt naar 60 graden Celsius verhoogd voor warm tapwater. De koude die vanuit de woningen wordt opgeslagen in de koude bron is in de zomer te gebruiken om de woningen te koelen. In totaal zullen de woningen in Hoog Dalem 25 tot 30 procent minder CO2 uitstoten dan reguliere woningen met een conventioneel systeem.

Heijmans

De ontwikkeling van Hoog Dalem is in handen van een publiek-private samenwerking waarin Gorinchem, woningbouwcorporatie Poort 6, Heijmans Vastgoed en AM deelnemen. De verwachting is dat aannemer Heijmans de eerste huizen in dit gebied in 2010 oplevert, de laatste in 2016.