Economisch beeld negatiever sinds lockdown

Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van het CBS is in januari een fractie negatiever dan een maand eerder. De economie ligt diep in een fase van laagconjunctuur. In de Conjunctuurklok van medio januari presteren 10 van de 13 indicatoren slechter dan hun langjarige trend.

Economisch beeld negatiever sinds lockdown
De goederenexport nam juist toe.

Dat meldt het centraal Bureau voor de Statistiek. De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus hebben voor veel indicatoren in de Conjunctuurklok vanaf verslagmaand maart grote invloed.

Hieronder enkele indicatoren uitgelicht:

Het consumenten- en producentenvertrouwen waren in december minder negatief dan in november. Het vertrouwen van producenten en consumenten ligt echter onder het langjarige gemiddelde.

Het volume van de goederenexport was in november 2,0 procent groter dan in november 2019. Er zijn vooral meer chemische producten, machines en apparaten uitgevoerd dan een jaar eerder.

In oktober was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 5,8 procent kleiner dan in oktober 2019. De krimp is groter dan in de voorgaande maand. Vooral in gebouwen, infrastructuur, vliegtuigen en machines is minder geïnvesteerd.

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in november 2,5 procent lager dan in november 2019. Dat is de kleinste krimp na maart 2020, toen de productie bijna 2 procent lager lag dan een jaar eerder.

Het aantal failliet verklaarde bedrijven, voor zittingsdagen gecorrigeerd, is in december met 40 gedaald. Het aantal uitgesproken faillissementen op maandbasis bereikte het laagste niveau na januari 1991.

Volgens de tweede berekening van het CBS is het bruto binnenlands product (bbp) in het derde kwartaal van 2020 met 7,8 procent gestegen ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat is vooral toe te schrijven aan de consumptie, de investeringen en het handelssaldo. Ten opzichte van het derde kwartaal 2019 was de omvang van het bbp 2,5 procent kleiner. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *