Kleinste krimp industriële productie sinds maart

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in november 2,5 procent lager dan in november 2019. Dat is de kleinste krimp na maart 2020, toen de productie bijna twee procent lager lag dan een jaar eerder.

Kleinste krimp industriële productie sinds maart

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ongeveer de helft van alle bedrijfsklassen in de industrie produceerden in november meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. De chemie realiseerde de hoogste groei. Het was de vijfde maand op rij met productiegroei voor deze belangrijke branche van de industrie. 

Vooral de machinebouwers hadden het moeilijk, net als de bedrijfsklasse ‘reparatie en installatie machines’, zij kenden een krimp van respectievelijk 14,9 en 21,8 procent.

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van oktober op november 2020 daalde de productie met 0,2 procent. 

Minder negatief

In december waren industriële ondernemers opnieuw minder negatief. Het producentenvertrouwen bereikte de hoogste stand na maart 2020. Ondernemers waren vooral beter te spreken over de verwachte bedrijvigheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *