DeepTechXL Fund I voor hoogtechnologische start-ups en scale-ups

Met de oprichting van DeepTechXL Fund I krijgt de Nederlandse provincie Brabant een uniek fonds dat gaat investeren in veelbelovende Nederlandse deep-tech startups en scale-ups. Het DeepTechXL Fund 1 is ontstaan uit een unieke samenwerking tussen de techsector, regio Brabant en enkele impact investeerders waaronder Invest-NL.

DeepTechXL Fund I voor hoogtechnologische start-ups en scale-ups
Foto: ASML

In het fonds dat een fondsvermogen nastreeft van minimaal honderd miljoen euro investeren verder o.a. strategische partners en mede-initiators ASML, Philips, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en TNO, PME Pensioenfonds, een aantal Nederlandse family offices en de leden van het fondsmanagement zelf. Daarnaast heeft het fonds een lening ontvangen van negen miljoen euro van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), specifiek voor seed investeringen in een vroeg stadium.

DeepTechXL Fund I gaat naar verwachting twintig vroege fase (‘seed’) investeringen financieren en een 15-tal investeringen in de volgende doorgroeifase. Bedrijven krijgen dus financiële ondersteuning in verschillende fasen van hun ontwikkeling, van (pre-)seed tot Series A-C.

Vanwege de kenmerkende complexiteit van ‘deep tech’ investeringen is het nieuwe fonds méér dan alleen een investeringsvehikel. Samen met de investerende (industrie) partners biedt het fonds ondersteuning aan start-ups in de vorm van kennis, netwerk, technologieën, licenties en business development. Het fonds kan bedrijven in contact brengen met een eerste klant, helpen bij het vinden van de juiste partners in de supply chain, het betreden van nieuwe markten of het opschalen van de productie.

Deep tech

Deep-tech is een categorie van geavanceerde technologieën die in onderzoeksfaciliteiten worden ontwikkeld om de grote maatschappelijke uitdagingen aan te pakken zoals gedefinieerd in de VN-doelen voor duurzame ontwikkeling op het gebied van gezondheidszorg, energietransitie en duurzaamheid, veiligheid en voedsel. Deep-tech-innovatie maakt duurzaam economisch succes op lange termijn mogelijk en creëert werkgelegenheid met een hoge toegevoegde waarde in de geavanceerde hightech-productie-industrie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties (1)

  1. Dit fonds zou open moeten staan voor kleine particulieren, die op die manier een bijdrage willen leveren aan de duurzaamheid doelstellingen EN de positie van innovatieve bedrijven in de wereld.