Daling afzetprijzen industrie in april

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in april gemiddeld 2,3 procent lager dan in april 2022, meldt het CBS. Dat is de eerste prijsdaling in ruim 2 jaar.

Tags:

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In april 2023 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie ruim 76 euro, 22 procent minder dan een jaar eerder. In maart kostte een vat ruwe North Sea Brent bijna 74 euro. Dat was 27 procent minder dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in april 21,3 procent goedkoper dan in april 2022. In maart lagen de prijzen 21,2 procent hoger dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in april 13,4 procent lager dan een jaar eerder. In maart lagen de prijzen 4,6 procent lager dan in maart 2022.

In de meeste bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in april hoger dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie dalen in april

De afzetprijzen van de industrie zijn in april ten opzichte van maart met 0,1 procent gedaald. De prijzen op de buitenlandse markt stegen met 0,5 procent, terwijl de prijzen op de binnenlandse markt daalden met 0,9 procent.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *