Corus ontwikkelt nieuw staalsoort voor windturbinemarkt

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Corus heeft een nieuwe hoge kwaliteit staal ontwikkeld voor de energiemarkt, met name voor de productie van windturbines.

Producent van deze speciale staalsoort is Corus Special Profiles in Skinningrove, Noord-Oost Engeland. Deze producent meldde bij de introductie gelijk al een vijftal vijf Europese bestellingen voor de bouw van windturbines.

De nieuwe staalsoort kwam tot stand door de Corus ingenieurs in Scunthorpe en Skinningrove (Teesside), met hulp van het bedrijfslaboratorium in Rotherham. Het staal wordt vervaardigd in Scunthorpe en vervoerd naar Skinningrove waar het ijzer wordt opgewarmd tot 1.250 graden C voor het walsen in de gewenste vorm. Het eindproduct – een staf staal van 15 meter lang en 4 ton ondergaat tenslotte een grondige inspectie en beproeving zoals ultrasone scans om zeker te weten dat de staf staal vrij is van gebreken.

Windturbines

Het staal wordt vervolgens verscheept naar de producent van flenzen voor windturbines. De vraag naar windturbines groeit snel over de hele wereld en de markt voor dit speciaalstaal wordt geschat op een omzet van rond de 100 miljoen euro per jaar. Volgens Peter Gate, commercieel manager van Corus Special Profiles zijn er slechts een handvol bedrijven over de hele wereld die deze staalsoort zouden kunnen maken.