Column Paul Verlinden: ‘Mkb krijgt extra zetje’

De Staatscourant is geen dagelijkse kost voor mkb-ondernemers. Maar het nummer van 20 januari 2020 is een mooie opsteker als je met je bedrijf de buitenlandse markt op wil. Hierin staat namelijk te lezen dat de zogenaamde SIB-(‘starters international business’) regeling die het mkb helpt te internationaliseren is aangepast op een aantal punten in het voordeel van de ondernemer.

Paul Verlinden is beleidssecretaris Internationaal Ondernemen bij Koninklijke Metaalunie. Maandelijks verzorgt hij een column voor Vraag en Aanbod over internationaal ondernemen.

Eentje hiervan springt er wat mij betreft uit. Vanaf heden kan ook een individueel bedrijf financiële ondersteuning krijgen bij deelname aan een internationale beurs. Je kunt de ondersteuning twee keer gebruiken (één keer per kalenderjaar). De overheid draagt vijftig procent van de kosten bij met een maximum van  2500 euro, per keer. Mooi, want tot nu toe kon je slechts gebruik maken van subsidie als je deelnam aan een collectief georganiseerde beursinzending. Zo’n collectief georganiseerde beursdeelname vaak in de vorm van een Nederlands paviljoen is heel aantrekkelijk omdat je zo als mkb-bedrijf profiteert van een krachtige branding, programmering en organisatie, maar niet op elke beurs wordt een collectief georganiseerd.

Ook mooi is dat de overheid de subsidie twee maal verstrekt voor dezelfde beurs want als je op een beurs wat wilt bereiken zul je er minimaal een aantal keren moeten staan om zichtbaar te worden in de markt. Mijn inschatting is dat voor de nieuwe beursregeling maar zo een run kan ontstaan, dus wees er snel bij want op is op! Aanvragen kan via www.rvo.nl maar advies over het inzetten van de SIB-regeling kun je ook bijvoorbeeld ontvangen door te bellen met je brancheorganisatie. Het team internationaal van Koninklijke Metaalunie helpt met advies en informatie over internationale subsidies maar ook bij vragen over beursdeelname in het buitenland. Deelnemen aan een beurs kost al gauw veel tijd en geld; des te beter je je voorbereid des te meer kans heb je om je doelen te bereiken. Zelf alvast op onderzoek uit naar de meest geschikte beurs? Kijk dan om de website van auma, www.auma.de.

Paul Verlinden,

Beleidssecretaris Internationaal Ondernemen bij Koninklijke Metaalunie

Reageren?
verlinden@metaalunie.nl