Column Joachim Driessen: Verkiezingen

Vroeger was het leven eenvoudig: als je boer was koos je voor het CDA, een arbeider voor de PvdA, een ondernemer voor de VVD en een twijfelende ambtenaar voor D66. Natuurlijk waren er salonsocialisten, die met een vette bankrekening toch PvdA stemde, maar grosso modo klopte het wel.

Deze column is eerder verschenen in Vraag & Aanbod 5 van 10 maart.

Tags:

Nu is alle anders. De ondernemerspartij van vroeger leidt al jaren dit land, maar wij ondernemers merken daar weinig van. Box 2 ondernemers worden weggezet als profiteurs van het belastingsysteem, een term die heel vroeger gebezigd werd voor steuntrekkers (ook onterecht). Dat je pensioen in Box 2 zit, die door de rest van werkend Nederland, onbelast bij pensioenverzekeraars en -fondsen zit wordt gemakshalve even vergeten.

De winsten van grote ondernemingen zijn enorm, dat valt niet te ontkennen. Kijk maar naar Shell en Unilever, die ons ondernemerslandje ontvlucht zijn na een eerste Haagse wind. Die moeten dus met rust worden gelaten, dan maar het MKB. Dat velen corona nog te boven moeten komen en nu met hoge energielasten kampen, maakt niet uit. Doen we gewoon een regelingetje voor en opgelost. Ons land is opgebouwd en draait op het MKB. Dat ontvlucht Nederland niet, maar staat iedere dag klaar.

We gaan kiezen voor de Provinciale Staten en daarmee de Eerste Kamer. Ik zit klem. De VVD is geen ondernemerspartij meer. Kan op zich, goed dat er partijen zijn, die zich voor de werknemers inspant. Was vroeger de PvdA. Van de huidige rechterzijde is ook geen hulp te verwachten, zonder in een racistische hoek te belanden. Daar vinden we meer heil aan de linkerzijde. Het beste zou toch zijn dat de VVD terugkeert op haar schreden en weer gewoon geregeerd wordt door ondernemers in plaats van oud Unilever medewerkers en ambtenaren. Misschien worden ze dan weer wat kleiner, maar is er tenminste één partij, die zich hard maakt voor de motor van Nederland.

Joachim Driessen,

onafhankelijk adviseur

Reageren?

E-mail: redactie@vraagenaanbod.nl

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *