Column Joachim Driessen: Arbeids­contracten

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Zo’n 15 jaar geleden werd ik ondernemer. Een stap, waar ik, zoals velen, geen dag spijt van heb gehad. Van CEO van een middelgrote onderneming met 500 medewerkers, onderdeel van een grote corporate naar een kleine management buy out met 50 medewerkers. Wel van mij, zonder budgets, kwartaalrapportages, targets en bazen, die denken het beter te weten. Medewerkers, ook uit een corporate omgeving, maar stuk voor stuk nieuwsgierig naar de toekomst. 

Tags:

Ook zonder stafafdelingen, waar je elk probleem kunt parkeren. Voldoet een arbeidscontract wel aan alle wettelijke vereisten? Natuurlijk kun je voor elk probleem iemand inhuren, maar dat kost weer geld, mijn geld. Anderzijds kan een foutje flink verkeerd uitpakken, zeker in het arbeidsrecht. Het hebben van een goed netwerk aan deskundigen, die niet met een vork hun uren schrijven, is dus erg belangrijk. 

Wat te doen met die medewerker, die op de laatste dag van de maand opzegt, het liefst per WhatsApp op de 31ste ’s-avonds laat. Hij heeft een nog leukere baan gevonden. En o ja, hij heeft nog heel wat vakantiedagen staan, dus komt volgende week nog even zijn spullen halen en is dan voor het laatst. Nou, daar ben ik dus mee gestopt. Dat medewerkers in Nederland een opzegtermijn van een maand hebben vind ik kort, maar tot daaraantoe. Vakantiedagen is een recht, maar in overleg, dus alleen als het werk het toelaat. Als een medewerker nog vakantie wil, kan dat ook na die maand en begint hij maar twee weken later in zijn superleuke nieuwe baan. Een goede overdracht is niet alleen voor mij belangrijk, maar uiteindelijk ook voor de medewerker zelf. Het goed achterlaten van je werk draagt bij aan een positieve terugblik op een baan. Niet toegeven dus aan de eis van een medewerker zijn vakantiedagen op te maken, voordat hij met zijn nieuwe baan begint, tenzij het jezelf goed uitkomt.

Zo anders is het met arbeidscontracten met jezelf. Nederland is erg goed in overeenkomsten, waar je links als werkgever tekent en recht als jezelf. Een schizofreen is nooit alleen. In de eerste arbeidsovereenkomsten, die mijn compagnon en ik met onszelf tekenden stond dat we 25 vakantiedagen per jaar hadden. Ze vroeg me of ze dat moest bijhouden. Ik antwoordde dat ze dat aan haar werkgever moest vragen, daar hangt een spiegel. Ze grijnsde breed. Dat is dan weer het voordeel van ondernemer zijn.

Joachim Driessen, onafhankelijk adviseur

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *