Blog Rolf Elling: 125 jaar terug in de V&A-tijd

Foto van: Rolf Elling
Geschreven door Rolf Elling

Het is toch wel heel bijzonder om mee aan de slag te gaan. Het jubileumnummer over Vraag&Aanbod 125 jaar. Als je de historie induikt en heel oude jaargangen van Vraag&Aanbod inkijkt, kom je memorabele zaken tegen. Wat te denken van de twee wereldoorlogen die de Kluwer uitgave en uiteraard ook vele maakbedrijven hebben overleefd.

Tags:

Vraag&Aanbod verscheen in de oorlog zeer onregelmatig om ook een periode helemaal niet te verschijnen, wat op zich natuurlijk wel begrijpelijk is.

In juni 1945 bracht Kluwer de eerste uitgave weer uit in de tijd van vrijheid. Maar ik stuitte op veel meer bijzondere momenten. Bij het 75-jarig bestaan van Vraag&Aanbod in 1973 bijvoorbeeld, hield de oliecrisis en de autoloze zondag ons in de greep. Ook voor de maakindustrie had dit een enorme impact. In het Westen resulteerde de oliecrisis in een regelrechte economische neergang.

25 jaar later, V&A bestaat 100 jaar in 1998, komt de Amerikaanse president Clinton  in opspraak door de Monica Lewinsky-affaire. En Nederland worstelt met de grote toestroom van asielzoekers. Verder maakt de wet op partnerregistratie huwelijken van homoseksuelen mogelijk.

In de jubileumuitgave nog veel meer over de historie van de maakindustrie. Deze verschijnt in mei in magazine formaat. Dus nog even geduld.

Rolf Elling, hoofdredacteur

Reageren?

E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)

 1. Bij mijn weten heeft mijn vader ( † 1905-1987) al in 1919 een abonnement Vraag & Aanbod genomen, wat wij nog steeds lezen
  dorjee
  fabriek voor speciaal gereedschappen en werktuigen
  Fijnmechanische Techniek sinds 1925

  Groet,
  J.H.E. Dorjee

  .