Strategische alliantie WCW en HGG

Foto van: Henriëtte van Norel
Geschreven door Henriëtte van Norel

Wouters Cutting & Welding (WCW) uit het Belgische Turnhout is sinds kort een strategische alliantie aangegaan met het Nederlandse HGG Profiling Equipment in Wieringerwerf voor de Benelux-markt. Machinebouw- en loonsnijbedrijf HGG, specialist in onder andere het realiseren van oplossingen voor de voorbewerking van dikwandig profielstaal door middel van thermisch 3D-snijden, bedient al tientallen jaren de wereldmarkt. Desalniettemin willen ze ook lokaal (potentiële) klanten optimaal blijven bedienen en, indien nodig, technisch ondersteunen. Dit is nu gerealiseerd door voor de Benelux-markt een nauwe samenwerking aan te gaan met WCW.

Auteur: Henriëtte van Norel

Nic Wouters en Bart Scheringa voor Wouters Cutting & Welding in Turnhout België.

WCW, opgericht in 1993, was van origine een bestaande handelsvennootschap in lastechnieken, die de vader van de huidige managing director Nic Wouters indertijd overnam. Wouters jr. begon zijn carrière in dit familiebedrijf begin 2000 en nam het bedrijf zo’n 16 jaar later van zijn vader over. Van een handelsonderneming in PBM’s, werkkleding, veiligheidsmaterialen en lastoevoegmaterialen werd de focus meer en meer verlegd naar het automatiseren van het snijproces van stalen platen en buizen. Van 2D/3D-lasersnijden tot het snijden met autogeen, water of plasma. De onderneming groeide in al die jaren gestaag. Zo is WCW inmiddels importeur en verkooporganisatie voor metaalplaatbewerkingsmachines (lees: snijmachines) van MicroStep voor de metaalindustrie. Deze Slowaakse fabrikant begon in de jaren ’90 als ‘start up’ vanuit de automatiseringsafdeling van een universiteit aldaar. Naast het ontwikkelen van software-oplossingen voor de standaard x-, y- en z-snijmachines, onderscheidde zij zich door het ontwikkelen van maatwerksoftware voor grote, complexe projecten in uiteenlopende sectoren. De samenwerking met MicroStep leidde dan ook tot uitdagende projecten.

Uitdaging

Wouters: ‘Eén van die uitdagingen in de afgelopen jaren was het ‘turn key’ vervaardigen van grote silo’s voor de petrochemie. Bij dergelijke projecten moeten altijd gigantisch grote snijbedden met wisseltafels worden gerealiseerd en dient de bijbehorende software te worden geschreven. De complexe technieken die bij dit soorten projecten worden gebruikt, zijn verre van alledaags. Met behulp van de engineers van MicroStep slagen we er keer op keer weer in om voor dit soort complexe projecten de bijbehorende software volledig op maat te schrijven. Noemenswaardig is ook de ontwikkeling die we hebben gedaan van een robotarm met bijbehorende software voor een standaard CNC-plaatbewerkingsmachine. Hoe groter en complexer de uitdaging, hoe interessanter het voor onze organisatie is.’

Productpakket HGG

Het producten- en dienstenpakket van HGG varieert van loonsnijden en de bijbehorende logistiek tot de realisatie van volautomatische snijlijnen voor onder andere scheepswerven. Illustratief is een project bij een Franse scheepsbouwer dat HGG turn-key heeft opgeleverd. Deze complete snijlijn voor scheepsbouwprofielen is volledig in eigen huis ontwikkeld, inclusief een logistieke oplossing waarbij door middel van zogenaamde ‘handling robots’ de gesneden posities automatisch worden uitgesorteerd voor de realisatie van diverse bouwsamenstellingen teneinde de logistiek met betrekking tot het lassen zo efficiënt mogelijk te kunnen voorbereiden. Van oudsher is HGG vrijwel altijd betrokken bij alle grote, grove staalconstructies op land of in de zee, in zowel binnen- als buitenland. Vanuit meerdere vestigingen wereldwijd, waaronder Amerika, de Filipijnen en het Nederlandse Wieringerwerf, biedt HGG oplossingen voor de 3D voorbewerking van profielstaal voor de realisatie van tot de verbeelding sprekende projecten als het reuzenrad ‘The London Eye’, het Wembley Stadium en het AFAS stadion in Alkmaar. Daarnaast is HGG betrokken bij dit diverse windparken op de Noordzee, cruiseschepen en talloze bruggen.

HGG biedt oplossingen voor de 3D-voorbewerking van profielstaal voor de realisatie sprekende projecten als het reuzenrad The London Eye.

Beurs

Bart Scheringa, area sales manager Europe bij HGG Profiling Equipment BV: ‘Enkele jaren geleden kwamen onze organisaties elkaar op een beurs tegen en vanaf dat moment zijn eigenlijk de eerste gesprekken op gang gekomen om samen een strategische alliantie aan te gaan. De pakketten van WCW en HGG zijn immers nagenoeg volledig complementair aan elkaar. Met de hulp van een, in de Benelux, opererend bedrijf als WCW hebben wij als HGG nu ook in de lokale markt ‘ogen en oren’ en komen nieuwe projecten aanmerkelijk sneller in beeld. Ondanks dat onze organisatie wereldwijd werkt aan omvangrijke projecten, hechten we er waarde aan om onze lokale klanten in de Benelux zo optimaal mogelijk te bedienen met goede service en onderhoud. Ook in geval van technische storingen. Dat lukt beslist met een bedrijf als WCW, want zij hebben dagelijks een team van technische mensen in de Benelux-markt actief.

Gezamenlijke projecten

Op de vraag in hoeverre Wouters Cutting en HGG al een gezamenlijk project hebben verkocht, antwoordt Wouters: ‘We hebben al wel een aantal projecten gezamenlijk bezocht en er liggen al her en der offertes op de deurmat bij potentiële klanten, maar we hebben nog geen gezamenlijk project verkocht. Onze samenwerking is ook nog maar prematuur en bovendien gaat het bij onze gezamenlijke projecten om investeringsgoederen die in de regel veel geld kosten, variërend van enkele honderdduizenden tot vele miljoenen euro’s.

Taakverdeling

Een echte taakverdeling op het gebied van service-support is er niet tussen de twee bedrijven, alhoewel ze wel duidelijk voor ogen hebben hoe hun samenwerking er in de praktijk uit zal zien. Wouters: ‘Onze samenwerking zal vrij organisch verlopen. Zo kunnen onze technische mensen op elke gewenste locatie in de Benelux assisteren bij het opstarten van snijmachines en/of volledige geautomatiseerde snijlijnen van HGG. Een proces dat zeker in het begin uitermate leerzaam is voor onze medewerkers. Indien gewenst kunnen we ook de volledige inbedrijfstelling van HGG-installaties voor onze rekening nemen. De technische mensen van HGG hebben namelijk door een standaard ingebouwd diagnostisch systeem de mogelijkheid om op afstand in te loggen op hun machines en daar waar nodig, via TeamViewer, support op afstand te leveren.’ Scheringa vult aan: ‘Deze aanpak creëert ruimte voor onze eigen technische mensen om de aandacht nog efficiënter te verdelen over onze nationale en internationale projecten. We bekijken gewoonweg per situatie en locatie wie van ons de klus het beste kan klaren. Dit gaat gewoon onderling in goed overleg.’

Materiaalsoorten

Scheringa vertelt: ‘Als HGG zijn wij dus hoofdzakelijk gespecialiseerd in 3D-snijden van buizen, kokers en balken, die voor circa 95% zijn vervaardigd van koolstofstaal en voor 5% uit speciale legeringen zoals RVS of duplex (lees: staallegeringen met chroom of nikkel). Deze activiteiten voeren we met name uit voor de procesindustrie, de scheepsbouw, de offshore en de staalbouwindustrie. Het snijden van plaatmaterialen doen we eigenlijk nauwelijks. We hebben maar één machine waarvoor een cassette is ontwikkeld waar plaatmateriaal in kan worden gelegd. Als die betreffende machine tijdens een project niet wordt gebruikt, dan kan deze voor plaatsnijden worden ingezet. Als het gaat om snijwerkzaamheden van plaatmaterialen dan heeft WCW betere oplossingen.’

Wouters Cutting & Welding bouwde enkele jaren geleden zijn gloednieuwe pand in Turnhout.

Lasersnijden

WCW heeft diverse oplossingen om plaatmaterialen te snijden die in dikte variëren van 1 tot 300 mm. Circa 70 tot 80% van deze plaatmaterialen is staal en de rest is RVS, aluminium of andersoortige ferrometalen. Het waterstraalsnijden wordt voornamelijk gebruikt voor non-ferro materialen als steen, kunststof of zelfs isolatiematerialen. Bij waterstraalsnijden is de plaatdikte nagenoeg onbeperkt. In de markt is het lasersnijden van dunwandig plaatmateriaal sterk in opmars, waardoor ook de laserbronnen qua investering interessanter worden. ‘Als WCW proberen wij ook hier op in te spelen, als gevraagd wordt naar speciale oplossingen. Daar ligt onze kracht. Het leveren van maatwerk voor nicheprojecten.’ Scheringa vult aan: ‘Lasersnijden wordt in de markt geassocieerd met ‘gunstig geprijsd’ en ‘nauwkeurig’. Voor dikwandig profielsnijden heeft lasersnijden toch ook nog veel nadelen. Daarom zijn plasmasnijden en autogeen snijden voor onze activiteiten tot nu toe de beste technologische oplossingen. De ontwikkelingen op het gebied van 3D thermisch snijden houden we wel nauwlettend in de gaten, maar vooralsnog is die techniek voor ons te kostbaar en dienen ook nog een aantal nadelen te worden overwonnen alvorens deze techniek in onze machines kan worden geïntegreerd. Denk bijvoorbeeld maar eens aan zaken als veiligheid. Indien deze techniek wordt gebruikt voor het snijden van lichte materialen, dan kan het materiaal eenvoudig worden gedraaid en kan met 3D-technologie van bovenaf worden gesneden. Bij HGG zijn onze werkstukken echter dermate zwaar, dat het onze voorkeur heeft om het te snijden materiaal stil te laten liggen en er met een robot omheen te gaan. In zo’n situatie is het 3D-lasersnijden met hoog vermogen een veiligheidsrisico voor al diegene die zich rondom de machine bevinden, omdat de laserstraal om alle richtingen straalt en dat kan schadelijk zijn. Dat moet te allen tijde worden vermeden. Veiligheid gaat immers boven alles.’ Wouters vult aan: ‘Er zijn al wel lasersnijmachines op de markt voorhanden waarmee plaatdiktes van 30-40 mm kunnen worden gesneden. De vraag is dan echter wel: of de investering voor zo’n installatie in verhouding staat tot de prijs van het product dat gesneden moet worden. In de maakindustrie in Nederland hebben wij enige tijd geleden bij een relatie een lasersnijmachine geïnstalleerd die dagelijks plaatmaterialen tot 50 mm dikte snijdt. En dan loont zo’n investering zeker.  Binnenkort plaatsen we een groot formaat 3D-laser bij een loonsnijbedrijf in Joure, die actief is in de offshore en de machinebouw. Ofwel er zijn beslist toepassingen waarvoor deze snijmethode financieel aantrekkelijk is. Dit varieert echter per type bedrijf.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *