Steeds meer glans bij Van Geenen

Na een bouwperiode van ruim twee jaar heeft Van Geenen Metaalfinishing in Rijssen een ware metamorfose ondergaan. Een geheel nieuw pand, sloop van oude gebouwen en nieuwe, grote productieruimtes. In totaal beslaat het bedrijf nu bijna drieduizend vierkante meter. Hiernaast wordt er ook weer in het machinepark geïnvesteerd. Binnenkort komt er nog een nieuwe slijpunit die platen aan kan van 8,5 x 2 meter.

Steeds meer glans bij Van Geenen
Bart van Geenen met op de achtergrond een van de nieuwe hallen. (Foto: Rolf Elling)

‘We zijn met de voorbereidingen voor de nieuwbouw zo’n twee jaar geleden gestart. In de bestaande ruimte misten we toch de nodige bewegingsvrijheid en ook logistiek gezien was het niet meer helemaal optimaal. Maar ook door de steeds groter wordende slijpmachines werden de productieruimtes te klein. Dit betekende ook dat er minder efficiënt kon worden gewerkt. Dit werd een steeds nijpender probleem binnen de productieprocessen. Ook ontstonden er knelpunten bij het laden en lossen van materialen. Het werd dus echt tijd om de zaken aan te passen’, vertelt directeur-eigenaar Bart van Geenen.

Compleet nieuw

‘Kijkend naar de mogelijkheden door de aankoop van aanpalende vierkante meters en de hiermee gecreëerde benodigde ruimte, hebben we toen besloten om bijna alles nieuw te gaan bouwen. Zo is de nieuwe hal tegen de bestaande productieruimte aangebouwd.’ In de afgelopen jaren kocht Van Geenen al de grond en gebouwen van de buurman. Na de sloop van diverse verouderde panden kon worden gestart met het bouwrijp maken van de grond.

Steeds meer glans bij Van Geenen
Foto: Rolf Elling

Breed spectrum

‘Maar goed, de bouw stond op het punt te beginnen en de inkt op het bouwcontract was nog niet droog of corona diende zich aan. Tja, en dan denk je wel even, hoe komen we hier nu doorheen? In de eerste maanden van de pandemie liepen de orders toch wat terug, maar gelukkig hebben we geen beroep hoeven te doen op de financieel ondersteunende maatregelen. Dit komt vooral omdat we een heel breed spectrum van markten bedienen. Daarnaast zijn we een puur loonwerkbedrijf en maken en hebben we zelf geen eigen producten. Hiernaast speelt mee dat het om bewerkingsmachines gaat die best wel aan de prijs zijn. Dit betekent dat bedrijven die af en toe of zelfs regelmatig metaalfinishing nodig hebben, niet zo maar zelf hierin gaan investeren. Bovendien zijn de aantallen in de meeste gevallen niet zo groot, dan loont het zeker de moeite niet om als bedrijf zelf dit ter hand te nemen.’

Handwerk

Naast veel geautomatiseerde processen, blijft handwerk een belangrijk issue binnen Van Geenen. ‘Er is een groot aantal werkstukken dat handmatig door vakmensen moeten worden gepolijst of geslepen. En die vakmensen hebben we, al jaren, in huis. Ze weten als geen ander hoe de producten moeten worden behandeld om tot het gewenste resultaat te komen. Gelukkig weten onze klanten dit ook en hierdoor ontvangen we diverse opdrachten voor het handmatig bewerken van producten.’

Steeds meer glans bij Van Geenen
Foto: Rolf Elling

Duitsland

Duitsland is een belangrijk afzetgebied voor het allround slijpbedrijf. ‘We doen rond de veertig procent van onze omzet over de landsgrens. Vooral de bedrijven uit Nordrhein Westfalen weten ons inmiddels te vinden.’

Alle materialen

Van Geenen maakt zich vooral sterk voor specialistisch werk. Vlakslijpen op groot formaat, dikte slijpen op nauwkeurige toleranties, hoogwaardig handslijpen. En niet alleen magnetische materialen maar ook niet magnetisch als rvs, aluminium, exotische of titanium onderdelen. En sinds kort ook kunststoffen. Meer en meer toepassingen vragen steeds meer om nauwkeurigheden en vlaktes. ‘Groot plaatwerk doen we inmiddels op enkele honderdsten nauwkeurig (0,02mm) in het bereik van 8,5 x 2 meter.

Met de nieuwe slijpmachine kunnen we een stapje van de keten overnemen. Vooral voor verspaners is dit interessant. Want, normaal gesproken slijpen we alleen op ruwheid en/of visuele wens als slijpfinish of hoogglans. Maar nu kunnen we het materiaal ook op een bepaalde dikte of vlakheid maken, binnen nauwkeurige toleranties. De verspaner hoeft dan bijvoorbeeld alleen nog maar de gaten of sleuven er in te maken. Dit scheelt veel tijd en pakt kostentechnisch ook gunstig uit.’

Steeds meer glans bij Van Geenen
Het handwerk is niet weg te denken binnen deze tak van metaalbewerking. (Foto: Rolf Elling)

Cleanroom

Voor de cleanroom heeft Van Geenen van toonaangevende partijen op de markt vrijgaves om naast grade 4 naar nu ook op grade 2 niveau te mogen reinigen. Dit is een upgrading van het reinigen van de producten die in hoog vacuüm worden toegepast. ‘We hebben diverse reinigingsbaden, ultrasoon baden en een schone inpakruimte. Aangevuld met de cleanroom kunnen we ook op hightech niveau reinigen met uiteraard de benodigde certificaten. De producten gaan bijvoorbeeld naar de medische industrie, de semiconductor industrie en de nanotechnologie.’

Ambachtelijk

Kijkend naar de komende jaren verwacht Van Geenen binnen diverse segmenten nog door te kunnen groeien. ‘Maar laten we eerst de ontwikkelingen omtrent het coronavirus maar even afwachten.

Zo lang we hiermee hebben te maken, is het echt niet te voorspellen hoe het gaat lopen. Ik verwacht wel dat we hierna weer vol aan het werk kunnen. En tot nu maken we er het beste van.

Verder blijven we automatiseren, maar ook het ambachtelijke werk blijft binnen onze tak van sport zeker bestaan. En dit is ook wel het mooie van dit vak, naast de mogelijkheden om het te automatiseren, blijft het ambachtelijke werk bestaan en ook belangrijk voor ons en onze klanten.’

Steeds meer glans bij Van Geenen
Slijpen en polijsten tot gespiegeld oppervlak. (Foto: Rolf Elling)

Van Geenen in business

De activiteiten omvatten onder andere het slijpen, borstelen en hoogglans polijsten van platen, strippen en kokers. Platen worden zowel koudgewalst als warmgewalst op elke gewenste finish bewerkt. Hieronder korrel slijpen op ruwheidswaarde (Ra-waarde) of tot mirror 8 hoogglans polijsten. Dit gebeurt machinaal en geautomatiseerd.

Producten in de meest uiteenlopende vormen en maten, enkel stuks of series, worden volgens de specificaties van de klant bewerkt naar het gewenste oppervlaktefinish.

Onder de handmatige activiteiten vallen het slijpen op korrel of ruwheidswaarde (Ra/Rz=waarde) lasnaden wegslijpen en hoogglans polijsten van draai- en freesdelen, samengestelde frames en constructies.