‘Personeelstekorten? Ze kloppen bij ons aan de deur’

Foto van: Jorine van Knippenberg
Geschreven door Jorine van Knippenberg

Het is een veelbesproken thema tijdens de TechniShow, de moeilijkheden om aan technisch geschoold personeel te komen. TechniShow Talks wijdde er zelfs een live podcast aan op de beurs. Zoals voor alles geldt, blijken echter ook hier uitzonderingen te zijn.

Auteur: Jorine van Knippenberg

Tags:
Hetty Beekhuis (Foto: Jorine van Knippenberg)

STYLE CNC Machines is in trek, zo blijkt uit de grote drukte op de stand. Dat uit zich ook op de arbeidsmarkt. De machinebouwer heeft als missie om de beste werkgever uit de regio te zijn en dat lijkt goed te lukken, aangezien er van personeelstekorten geen sprake is. Hetty Beekhuis is verantwoordelijk voor HR, dit wordt geheel in eigen huis gehouden. Ze geeft aan dat er ontzettend weinig verloop is binnen het bedrijf en er soms zelfs sprake is van overcapaciteit. Waar veel bedrijven recruiters grote sommen geld betalen voor de plaatsing van een essentiële medewerker voldoet het bij STYLE CNC meestal om een advertentie te zetten in de lokale krant of het eigen netwerk aan te spreken. Vaak worden kandidaten ook aangedragen door de huidige werknemers.

Iedereen directeur

Het bedrijf is dus een geliefde werkgever. Maar hoe komt dat? Bastiaan Clement is de daadwerkelijke directeur, maar bij STYLE CNC Machines is eigenlijk iedereen directeur, vertelt hij. Medewerkers kunnen volledig zichzelf zijn en worden meegenomen in de bedrijfsvoering. Zo gaat Clement regelmatig ‘op de krat’, om medewerkers bij te praten over winst en verkopen, maar bijvoorbeeld ook om te vertellen dat een collega een kind heeft gekregen.

Op een groot scherm op de stand wordt de kijker meegenomen door het nieuwe pand van zesduizend vierkante meter. Ook hier werden de medewerkers bij betrokken, zij konden input leveren op hoe het nieuwe pand eruit kwam te zien. Zo is er vooral gefocust op een fijne werkomgeving voor het personeel, denk aan veel licht en een verwarmde vloer. Het geheel oogt als een showroom.

Drukte op de stand tijdens de TechniShow. (Foto: Jorine van Knippenberg)

Simpele besturing

Wat ook zal bijdragen aan het vinden van personeel is de besturing van de machines. Deze is gemakkelijk aan te leren, waardoor nieuwe medewerkers minder ervaring en kennis hoeven mee te brengen. Beekhuis leverde zelf het bewijs, voor de vorige editie van de TechniShow leerde ze in een paar uur de machines besturen, zodat ze tijdens de beurs demonstraties kon geven.

Clement geeft nog een laatste tip voor ondernemers wat betreft het aantrekken van nieuwe medewerkers en het zijn van een aantrekkelijke werkgever: ‘Maak het niet moeilijker dan het is. Ga niet interessant doen, maar blijf dicht bij jezelf. En zorg dat iedereen zichzelf kan zijn. ‘

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *