Jansen Staalbouw wint aan flexibiliteit met eigen boor- zaagstraat

Foto van: Jerom Rozendaal
Geschreven door Jerom Rozendaal

Met het oplopen van levertijden in de (post)corona-periode besloot Jansen Staalbouw het zagen en boren in eigen hand te nemen. Mede-eigenaar Ruud Jansen vertelt dat het bedrijf hiermee veel aan flexibiliteit won, maar dat de ingebruikname van een boor- zaagstraat niet zonder slag of stoot ging. ‘Je moet plotseling aan alles denken.’ Zo bleek onder andere het type boren zeer nauw te luisteren.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jan de Gooijer, commercieel van OSG, en Ruud Jansen voor nieuwe boor- zaagstraat van Jansen Staalbouw.

Een vrachtwagen met stalen profielen rijdt de loods van Jansen Staalbouw in Someren uit. Bestemming is Barneveld. Hier volgt de coating waarna de constructie op eindtransport gaat naar een bouw in Helmond. ‘Vroeger hadden we nog meer vrachtwagenbewegingen toen we ook het boorwerk uitbesteed hadden’, vertelt Ruud Jansen op zijn kantoor in Someren. 

Jansen Staalbouw werd 26,5 jaar geleden opgericht door Wim Jansen, wiens naam het bedrijfslogo WJS verklaart. De eerste twintig jaar was het bedrijf gevestigd in Asten en bedroeg de werkplaats 750 vierkante meter. In de zoektocht naar een grotere ruimte om verdere groei mogelijk te maken, kwam de staalbouwer uit in Someren waar het op het lokale industrieterrein sinds 6 jaar een werkruimte van 2.700 vierkante meter tot haar beschikking heeft.

Sterke groei in korte tijd

‘Het personeelsbestand is in die jaren gegroeid van 6 naar 22’, vervolgt Ruud Jansen. Hij en zijn broer Dennis hebben sinds elf jaar het roer in handen van de Brabantse staalbouwer. ‘Mijn vader is met pensioen. Hij heeft een kampeerauto gekocht en is regelmatig weg, maar komt af en toe zeker nog op het bedrijf om zijn mening te geven’, vertelt Ruud. 

De nieuwe boor- zaagstraat van Jansen Staalbouw.

De 39-jarige ondernemer is verantwoordelijk voor het uitwerken van offertes en de aansturing van de werkplaats en montage, terwijl zijn broer het tekenwerk voor zijn rekening neemt. Met de huidige personeelsleden is het optimum voor beiden bereikt. ‘Om deze manier zijn de lijntjes kort en kan ik de werkvoorbereiding zelf uitvoeren. Als je verder groeit komt deze overzichtelijkheid in gevaar en moet je gaan werken met externe werkvoorbereiders’, zegt Jansen.

Orderboek goed gevuld

Jansen Staalbouw levert stalen constructies voor utiliteitsgebouwen, bedrijfsgebouwen, loodsen en woningen. Het gaat vaak om constructies die als mecanostukken in elkaar geschroefd worden op de bouwplaats.

Daarnaast produceert het ook trappen en balustrades. Alhoewel het in de media gonst van de berichten dat het slecht gaat met de economie en de bouw, heeft het bedrijf niet te klagen. ‘Wij hebben meer aanvragen dan ooit. Onze klanten-aannemers zitten voor volgend jaar al behoorlijk vol. Het zou kunnen dat het daarna minder gaat, maar daar merken wij nog niets van’, vertelt de ondernemer. 

De huidige markt is voor het Brabantse familiebedrijf een hele vooruitgang in vergelijking met de woelige corona- en postcoronajaren toen de metaalprijzen door het dak schoten en sterk fluctueerden. ‘De metaalprijzen werden in december 2021 ineens met dertig cent opgeslagen van 70 cent naar 100 cent per kilo en bedroegen in de duurste periode zelfs 170 cent per kilo, herinnert de Brabander zich. 

Prijsschommelingen

Om dit probleem op te vangen werden dagoffertes afgegeven en kocht het bedrijf na een bestelling het materiaal gelijk in. ‘Dat had tot gevolg dat het staal tot bij de buren opgeslagen lag’, vertelt Jansen die aangeeft dat de situatie momenteel weer redelijk genormaliseerd is, alhoewel de staalprijs met 80 cent nog steeds aan de hoge kant is. ‘Maar dat is minder erg dan de hevige prijsfluctuaties’, klinkt het.  

FTP-H boren van OSG uit Harmelen maken het verschil op boor- zaagstraat van Jansen Staalbouw.

Uit de woelige coronaperiode dateert ook de aanschaf van een boor- zaaginstallatie van APS die bijna de helft van de loods in beslag neemt en stalen balken tot 25 meter kan verzagen. ‘Voorheen besteedden we het zaag- en boorwerk uit, maar op een gegeven moment liepen de levertijden op tot drie weken. Hierop hebben we besloten het boren en zagen zelf in handen te nemen’, zegt hij. 

Nieuwe boor- zaaginstallatie

In maart 2021 werden de machines geleverd en geïnstalleerd. Daarna duurde het nog enkele maanden voordat de machine volledig operationeel was. ‘Het is geen plug-and-play applicatie’, vertelt Jansen die aangeeft dat de afstemming van het gereedschap op het uniek productieproces een behoorlijke puzzel was waarbij er uiteindelijk bijvoorbeeld vijf zaagbladen van verschillende leveranciers geprobeerd werden. 

Ook bleek de ene boor de andere niet. Voor de volgens Jansen optimale boor kwam hij uiteindelijk terecht bij OSG uit Harmelen. Het Nederlandse filiaal van de Japanse producent van snijgereedschap legt zich toe op boren, tappen, frezen, ruimers en wisselplaten. Sinds enkele maanden levert OSG in de Benelux de FTP-H boren, speciaal ontwikkeld voor constructiestaal. ‘Standaardboren hebben een tophoek van 140 graden, maar deze boor heeft deze tophoek niet’, verwoordt Jan de Gooijer één van de onderscheidende kenmerken. We treffen de commercieel directeur van OSG op het bedrijf in Someren.

Minder slijtage

Volgens De Gooijer is de nieuwe boor door zijn geometrie uiterst geschikt voor het werk bij Jansen Staalbouw, waar de verwerking van grote metalen balken met de nodige trillingen gepaard gaat. ‘De dubbele geleiding aan de zijkant van de boor garandeert een stabiel boorproces en dus stabiele kwaliteit van gaten.’

Jansen beaamt dit. Niet alleen is de kwaliteit van de boorgaten erop vooruitgegaan, er is ook sprake van een minder lawaaierig productieproces. ‘Voordien hoorde je tijdens het boren veel piepen, maar dat is verleden tijd.’

‘Piepen tijdens het boren is ook een teken van slijtage’, vervolgt De Gooijer die het leerproces van Jansen vaker tegenkomt bij metaalbedrijven. ‘Bedrijven kopen een boor- zaaginstallatie maar worden pas daarna ondergedompeld in de verschillende gereedschappentechnieken.’ Om metaalbedrijven bij dit proces te begeleiden, voert OSG momenteel gesprekken met APS om de vaste borenleverancier te worden.

Versnelling productieproces

Alhoewel ook de standaardboor met tophoek voor bepaalde toepassingen geschikt blijft, voorziet De Gooijer een rijke toekomst voor de FTP-H boren die met een simpele inbussleutel in de boorhouder geplaatst worden. Behalve de langere standtijd wordt het productieproces versneld. ‘Doordat de tophoek ontbreekt, begint de FTP-H boor sneller aan het volledige gat en is er dus sneller doorheen’, verklaart hij.  

Overzichtsfoto Jansen Staalbouw met uitkijk op de boor- zaagstraat.

Ruim twee jaar na installatie is Jansen Staalbouw inmiddels gewend aan de boor- zaaginstallatie en zou niet meer zonder kunnen. ‘De machine draait zo’n acht uur per dag en we zijn ook ander werk – kortere stukken – op de machine gaan doen’, vertelt Jansen. Met machines is de ontwikkeling van het bedrijf overigens nog niet te einde. Zo heeft het metaalbedrijf enkele maanden geleden een pulserende MIG-installatie aangeschaft. Dit apparaat last onder hogere spanning waardoor er minder spetters vrijkomen. ‘Hierdoor besparen we veel tijd in de afwerking’, vertelt Jansen die overweegt om een deel van de MIG/MAG machines voor de nieuwe techniek in te ruilen. 

Toekomst

Een andere investering die het bedrijf op het oog heeft is een fiber lasermachine. ‘De huidige plasmabrander is twaalf jaar oud en aan het einde van zijn levensduur’, vertelt Jansen. De fijnere snijkwaliteit zou vooral ook van pas komen voor de meer afgewerkte producten van het bedrijf die meer in het zicht springen, zoals balustrades, trappen en leuningen. De voorbije jaren zijn de ontwikkelingen in de lasertechniek snel gegaan. ‘Met meer vermogen kunnen dikkere platen gesneden worden en bovendien is de kostprijs sterk teruggelopen met de introductie van bijvoorbeeld de Chinese merken’, besluit de Brabander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *