Groen staal bij ArcelorMittal

Foto van: Henriëtte van Norel
Geschreven door Henriëtte van Norel

Op de Wire and Tube 2024 staat onder andere het thema ‘duurzaam geproduceerd staal’ centraal. Dit is een gevolg van de toenemende vraag naar groen staal in onder andere de energiesector. Voor veel staalfabrieken in de wereld is dit dan ook de reden om hierop in te zetten.

Foto: Henriëtte van Norel

Ook de Duitse staaf-, draad- en buizenfabrikant ArcelorMittal toont op dit gebied diverse nieuwe ontwikkelingen in Düsseldorf. Zo kondigde deze producent tijdens een persconferentie aan dat het assortiment XCarb® verder is uitgebreid, er een nieuwe generatie automatenstaal beschikbaar is en dat haar zustervestiging in Dortmund heeft geïnvesteerd in een ultrasone controlelijn.

Een interessante nieuwkomer op de stand bij AcelorMittal is XCarb®-staal, staal met een lage CO2-uitstoot. XCarb® is gerecycled en gegalvaniseerd staaldraad, gemaakt met een hoog percentage staalschroot en met 100% groene stroom. Kenmerkend voor XCarb® is het lage koolstofgehalte. Met dit duurzaam geproduceerde staal kunnen diverse staalproducten worden gemaakt. Van producten voor windparken tot hoogwaardige hijskabels.

Tapas Rajderkar, Chief Marketing Officer bij ArcelorMittal Europe – Long Products vult aan: ‘De laatste jaren is er een toenemende vraag naar staal met een lage CO2-uitstoot. Of het nu gaat om staalproducten voor de energiesector, de bouwsector of de automotive. Een ontwikkeling die goed aansluit bij de doelstellingen van onze groep om tegen 2050 wereldwijd klimaatneutraal te zijn en tegen 2030 voor 35 procent in Europa. Heden ten dage biedt ArcelorMittal al oplossingen aan met SBQ-componenten. SBQ-componenten zijn componenten die bijdragen aan het koolstofvrij maken van de auto-industrie. Interessant te melden is dat het staalkoord van XCarb® binnenkort ook verkrijgbaar is bij de fabriek van ArcelorMittal in Gijon, op basis van een EAF-productieroute. Verder neemt de vraag naar groen staal ook gestaag toe in de bouw- en energiesector. Zo is inmiddels meer dan tachtig procent van de componenten die gebruikt wordt in windturbines, en de bijbehorende infrastructuur, duurzaam geproduceerd.’

Foto: Henriëtte van Norel

Automatenstaal

Een andere innovatie die tijdens de Wire and Tube te zien is bij ArcelorMittal is een nieuwe generatie automatenstaal, de 3eCut® genaamd. Deze nieuwe generatie automatenstaal heeft dezelfde mechanische eigenschappen als de standaard loodhoudende kwaliteit 11SMnPb30. Met deze innovatie levert ArcelorMittal opnieuw een bijdrage aan het terugdringen van de CO2-uitstoot, omdat voor de bewerking van dit materiaal aanzienlijk minder energie nodig is. Door snijgereedschappen voortaan te vervaardigen van deze nieuwe variant automatenstaal kan de levensduur van de gereedschappen aanzienlijk worden verlengd. Dit leidt tot kostenbesparingen, omdat gedurende de levensduur van deze gereedschappen dertig procent minder energie hoeft te worden verbruikt. De verbeterde bewerkbaarheid van het materiaal, draagt bij aan een verhoogde productiviteit, omdat hogere snijsnelheden realiseerbaar zijn en een gecontroleerde spaanvorming.

Ultrasone controlelijn

Speciaal voor het uitvoeren van kwaliteitscontroles heeft ArcelorMittal in Dortmund onlangs geïnvesteerd in een nieuwe ultrasone controlelijn, specifiek gericht op verbetering van de bewerkingsmogelijkheden voor heldere balken. Met deze strategische mikt ArcelorMittal op het leveren van defectvrije, op maat gemaakte, producten die voldoen aan de uiterst strenge eisen die gesteld worden in de automotive.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *