Drie-eenheid compleet met nieuwe loot draadvonken

Draadvonk.nl staat fier op de gevel van het nieuwe onderkomen van het draadvonkbedrijf dat een onderdeel is geworden van Ebbers Metalworks. Ruim anderhalf jaar geleden kocht Ebbers het bedrijf Draadvonk uit Didam. Nu heeft het bedrijf een permanent en nieuw onderkomen gevonden in Doetinchem.

Drie-eenheid compleet met nieuwe loot draadvonken
Luuk Ebbers (Foto: Rolf Elling)

In een nieuwe geconditioneerde productie annex kantoorruimte staan drie draadvonkmachines van AgieCharmilles die de specifieke opdrachten met gemak aan kunnen. Hieronder ook een CNC-startgatenvonkmachine. Met twee medewerkers worden de drie aanwezige units bediend. Ook is er een meetmachine aanwezig voorzien van de nieuwste software.

Naaldjes en buisjes

Draadvonden doet Ebbers nu in het hogere segment voor de medische industrie en de semiconductorindustrie. ‘Het gaat om heel bijzondere onderdeeltjes, bijvoorbeeld naaldjes voor operaties. Hierbij draadvonken we buisjes van 0.4 mm op een duizendste nauwkeurigheid. Voor dergelijke projecten maken we zelf bij het onderdeel Punchplus van Metalworks de nodige mallen. Hiermee worden dergelijke opdrachten totaalprojecten. En dit vinden de opdrachtgevers bijzonder prettig, immers je houdt alles onder één dak.’ Met de engineering en vervaardiging van de mallen voor het draadvonken komt Punchplus ook op een hoger level. ‘Hiermee krijgen de medewerkers een boost en worden de activiteiten opgewaardeerd’, vindt Luuk Ebbers, samen met zijn broer, directeur-eigenaar van nu drie bedrijven op hetzelfde adres.

Het bedrijf Optimum draadvonktechniek in Didam is opgericht in 1996 door Toon Groen. Het werd een gespecialiseerd bedrijf in kwalitatief hoogwaardig en hoog nauwkeurig draadvonkwerk. In 2019 heeft Ebbers Metalworks het bedrijf officieel overgenomen.

Drie-eenheid compleet met nieuwe loot draadvonken
De draadvonkunit aan het werk. (Foto: Rolf Elling)

Geen dip

Ebbers wil nog wel even kwijt dat de zomerdip, die hij afgelopen zomer verwachtte, is uitgebleven. ‘De verwachtingen waren enorm gespannen en verontrustend, maar gelukkig hebben we ‘gewoon’ door kunnen produceren. We draaien niet het beste jaar in onze historie maar het is wel goed. Bovendien hebben we in maart de beste omzet ooit behaald. Dit hebben we vooral te danken aan Punchplus waarvan de omzet in vijf jaar tijd verdrievoudigd is. Naast de ponsgereedschappen maken we voor diverse klanten series stempels en dit zien we als een fraaie symbiose. Hiernaast hebben we met Metalworks vele duizenden zuiltjes geproduceerd voor het desinfecteren van de handen. Deze hebben we gemaakt voor een groot schoonmaakconcern in Amsterdam.’

Ebbers Metalworks groep telt 24 medewerkers.