3D-metaalprinters blijven achter

Formnext was vorig jaar weer groter: 620 exposanten. En opnieuw drukker: net geen 27.000 bezoekers. En vooral veel meer Nederlanders onder de exposanten. Het aanbod liep uiteen van veel 3D-printers, materialen en sorteermachines tot en met een pak waarmee je kunt vliegen als je het aantrekt.

Komt 3D-printen dan toch van de grond in Nederland? Om antwoord te geven op deze laatste vraag: dat hangt van de invalshoek af. De interesse is er. Je hoorde in de gangen van het Frankfurter beurscomplex vaak Nederlands. Aan de kunststofkant wordt er best veel geïnvesteerd. Maar de investeringen in 3D-metaalprinters blijven achter, hoor je bijvoorbeeld bij Trumpf Nederland, Bender AM en Dormac CNC Solutions. De verspanende bedrijven wachten af. Bedrijven aarzelen. Opvallend, want op de beurs in Frankfurt presenteerden zich meerdere Duitse toeleveranciers die zich nadrukkelijk profileren als AM-supplier. Bekijk je de vraag vanuit de interesse om 3D-printtechnologie mee te ontwikkelen en verder te industrialiseren, is er in Nederland zeker interesse. Want het aantal Nederlandse exposanten op Formnext was dit jaar groter dan ooit: 26 in totaal. Er zijn dus heel wat partijen die brood zien in de AM-markt als aanbieder van technologie.

 

3D-metaalprinters

Het concrete nieuws bij de grote spelers viel dit jaar mee. GE Additive presenteerde bijvoorbeeld de nieuwe versie van de M2, de 3D-metaalprinter van dochter Concept Laser. Deze is volledig opnieuw ontwerpen met als oogpunt industriële inzetbaarheid. De machine wordt dan ook als M Line Factory op de markt gebracht, met een bouwplatform van 500 bij 500 mm. Andrew Simpson, lead engineer, legt uit dat alle modules van de 3D-metaalprinter nu zo zijn ontworpen en gebouwd dat de machine echt geschikt is voor serieproductie. Een van de verbeterpunten is de mogelijkheid om de stukken aan de voorkant uit te laden. ‘De oude had alleen intern transport via de achterzijde, wat goed is voor de schaalbaarheid. Maar als dat stuk gaat, heb je geen back-up.’ EOS liet het nieuwe M-300 platform zien, dat in september op de IMTS in Chicago voor het eerst is gepresenteerd.

 

Ook EOS kiest voor een volledig modulaire opbouw. Dat wil zeggen dat binnen de bestaande machine er een tot vier lasers mogelijk zijn. En eventueel kan het bouwplatform van een nulpuntspansysteem worden voorzien om de nabewerking op CNC-machines makkelijker te maken. Door met vier lasers en nieuwe scanstrategieën te werken, neemt de output van de nieuwe machine verder toe. Bij EOS ziet men overigens de interesse voor 3D-metaalprinten in de automobielindustrie toenemen. ‘Met elektrisch en autonoom rijden, komen er nieuwe uitdagingen op de autoindustrie af. Wij denken dat we deze met 3D-printen kunnen tackelen’, zo zegt Bertrand Humel van der Lee, chief customer operations bij het Duitse EOS. 

 

Trumpf liet in Frankfurt de productieversie zien van de TruPrint 5000 met drie laserbronnen. Nieuw is het 3D-printen van koper en goud op de aangepaste TruPrint 1000 met een korte pulslaserbron. DMG Mori bevestigde op Formnext definitief dat 3D-metaalprinten een belangrijke productietechnologie gaat worden. Qua machines toonde DMG Mori de nieuwe Lasertec 12 slm, de kleinere poederbed metaalprinter.

Belangrijker nieuws is dat de machinebouwer een belang neemt van 30 procent in het Indiase Intech. Dat heeft software ontwikkeld om sneller de juiste parameterinstellingen voor de combinatie van werkstuk, poeder en machine te vinden. Onder de noemer Optomec gaat DMG Mori deze software op de markt brengen. Op metaalvlak gaf Stratasys voor het eerst iets prijs over de 3D-metaalprinttechnologie die het ontwikkelt, Layered Powder Metallurgy (LPM). Dit op binder jetting lijkende technologie is niet alleen sneller, maar vooral qua stuksprijs goedkoper dan de lasersmelttechniek.  

 

Gietindustrie

Een sector waar enkele exposanten zich explicieter op gaan richten is de gietindustrie. Volgens Voxeljet is het hybrideconcept, gietkernen en vormen printen en dan klassiek gieten – uit kostenoogpunt aantrekkelijker. Voxeljet CEO Ingo Ederer lichtte een nieuw anorganisch bindmiddel voor de zandprinter VX-1000S aan. De combinatie van 3D-printer en dit nieuwe materiaal, zorgt voor een vijf keer hogere snelheid bij het 3D-printen van gietkernen en -vormen voor de aluminium gieterijen en andere lichte metalen. De machine is geschikt voor series tot 25.000 stuks per jaar op één machine en komt in 2019 op de markt. 3D Systems toonde behalve de nieuwe 3D-metaalprinter DMP 350 de MJP 2500 IC printer. ‘Gieterijen gaan nu van analoog naar digitaal produceren’, aldus Vyomesh Joshi, de CEO van 3D Systems. 

 

Deze machine print kunststof vormen voor verlorenwasgieten. Het Italiaanse My Part Meccanica is een van de bèta klanten. Het verkort met de 3D-printer de doorlooptijd voor de gietvormen van 40 dagen tot hooguit nog twee dagen. En de gietkwaliteit is zo goed dat men een aantal nabewerkingsstappen op de gietstukken uitspaart. De Italiaanse gieterij werkt onder andere voor de luchtvaart- en automobielindustrie.  

 

De volgende Formnext is van 19-22 november 2019 in Frankfurt am Main. 

 

https://formnext.mesago.com/events/en.html