Wereldwijd 2,7 miljoen industriële robots aan het werk

International Federation of Robotics (IFR) heeft een nieuwe rapport uitgebracht, waaruit blijkt dat wereldwijd een recordaantal van 2,7 miljoen industriële robots aan het werk zijn in fabrieken over de hele wereld. Dit is een stijging van twaalf procent.

Wereldwijd 2,7 miljoen industriële robots aan het werk
Foto: IFR

In 2019 werden wereldwijd 373.000 robots verkocht, twaalf procent minder dan in 2018, maar nog steeds het op twee na hoogste aantal ooit. Milton Guerry, directeur bij IFR spreekt over een wereldwijde stijging van het gebruik van robots van zo’n 85 procent in vijf jaar tijd (2014-2019), doordat steeds meer bedrijven overstappen op smart manufacturing en automatisering. De kleine daling in verkopen is volgens hem te wijten aan de moeilijke tijden die de auto-industrie en de elektronische sector, beiden belangrijke klantensectoren, hebben doorgemaakt.

‘De gevolgen van de coronaviruspandemie voor de wereldeconomie kunnen nog niet volledig worden ingeschat’, aldus Guerry. ‘De resterende maanden van 2020 zullen worden gevormd door aanpassing aan het ‘nieuwe normaal’. Robotleveranciers passen zich aan de vraag naar nieuwe toepassingen aan en ontwikkelen oplossingen. Een grote stimulans van grootschalige orders is dit jaar onwaarschijnlijk. China zou een uitzondering kunnen zijn, omdat het het land al in het tweede kwartaal begon met het herstel. Andere economieën melden dat ze nu op een keerpunt staan. Maar het zal nog enkele maanden duren voordat dit zich vertaalt in automatiseringsprojecten en de vraag naar robots. In 2021 zal er herstel zijn, maar het kan tot 2022 of 2023 duren voordat het niveau van voor de crisis wordt bereikt.’

Azië

Azië blijft de sterkste markt voor industriële robots – de operationele voorraad voor de grootste adopteerder van de regio, China, steeg met 21 procent en bereikte ongeveer 783.000 eenheden in 2019. Japan staat op de tweede plaats met ongeveer 355.000 eenheden – plus twaalf procent. Een runner-up is India met een nieuw record van ongeveer 26.300 eenheden – plus vijftien procent. In vijf jaar tijd heeft India het aantal industriële robots in de fabrieken van het land verdubbeld.

Europa

Europa bereikte een operationele voorraad van 580.000 eenheden in 2019 – plus zeven procent. Duitsland blijft de belangrijkste afnemer met een operationele voorraad van ongeveer 221.500 eenheden – dit is ongeveer drie keer de voorraad van Italië (74.400 eenheden), vijf keer de voorraad van Frankrijk (42.000 eenheden) en ongeveer tien keer de voorraad van het Verenigd Koninkrijk (21.700 eenheden).

Verenigde Staten

De VS is de grootste industriële robotgebruiker in Amerika, met een nieuw operationeel voorraadrecord van ongeveer 293.200 eenheden – een stijging van zeven procent. Mexico komt op de tweede plaats met 40.300 eenheden, wat een plus van elf procent is, gevolgd door Canada met ongeveer 28.600 eenheden – plus twee procent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *