Wereldwijd 1050 banen weg bij Damen Shipyards

Van de 12.000 arbeidsplaatsen bij Damen Shipyards wereldwijd verdwijnen er 1.050. In Nederland verdwijnen 173 banen bij een divisie van het bedrijf in Gorinchem, Schiedam en Burgum.

Wereldwijd 1050 banen weg bij Damen Shipyards
Foto: Damen Shipyards

Dat meldt het NRC. Doordat het slecht gaat in de offshore-industrie, verdwijnen de banen met name in de tak die veerboten en middelgrote schepen maakt. De sector had het al langer moeilijk, de coronacrisis gaf nog eens een extra klap. De vooruitzichten zijn ook negatief, Damen sluit extra maatregelen dan ook niet uit. Het verkopen van bedrijfsonderdelen zou een optie kunnen zijn.

Het grootste probleem is de dalende olieprijs, waarmee er ook minder vraag is naar reparatie van schepen voor de offshore-industrie. Daarnaast liepen nieuwe aangekochte werven (2017) minder dan verwacht, en was Damen genoodzaakt om in de moeilijke markt opdrachten goedkoop aan te nemen. Alles samen maakt dat Damen flinke verliezen heeft geleden in de afgelopen jaren, met in 2019 het grootste verlies ooit, van 287 miljoen euro.

Roemenië wordt het hardst geraakt door de reorganisatie, hier verdwijnen bijna negenhonderd banen. In Polen en Oekraïne wordt tijdelijk arbeidstijdverkorting toegepast. Damen geeft wel aan dat het zoveel mogelijk Nederlandse en Roemeense medewerkers uit de reorganisatie wil herplaatsen binnen de eigen organisatie. Te denken valt dan aan de divisie van luxe jachten, die een stuk beter loopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *