Wat is de invloed van een tweede golf op de economie?

Het werd al langer voorspeld, en het lijkt er nu toch echt op dat we in een tweede golf van de coronacrisis zijn beland. De eerste golf had sterke gevolgen voor de economie, hoe zit dat met deze golf?

Wat is de invloed van een tweede golf op de economie?

Het CPB verwacht nog geen tweede golf voor de economie zolang er geen sprake is van aanvullende maatregelen als een lockdown. In een eerste raming ging het planbureau uit van een krimp van de economie van vijf procent, met volgend jaar een groei van drie procent. Uitgaande van een tweede golf is de verwachting een krimp van 6,2 procent dit jaar en volgend jaar nog eens 3,2 procent. Ook komt de werkeloosheid in dit geval uit op zo’n tien procent.

Gekeken naar faillissementen ziet het CPB dat bedrijven die groter, ouder en meer solvabel zijn, minder snel failliet gaan. Dankzij de steunpakketten is het aanta faillissementen tot nu toe nog beperkt gebleven, het CPB verwacht dat het aandeel van bedrijven dat failliet gaat de komende tijd vooral toeneemt in de bedrijfstakken horeca en cultuur, sport en recreatie. Voor de industrie en bouwnijverheid verwachten zij de minste faillissementen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *