Verbeterde orderportefuille geeft ondernemers vertrouwen

In september waren industriële ondernemers voor de vijfde maand op rij minder negatief. Het producentenvertrouwen ging van -5,4 in augustus naar -4,8 in september. Ondernemers waren vooral minder negatief over de orderportefeuille.

Verbeterde orderportefuille geeft ondernemers vertrouwen

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar is 0,4. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in februari 2018 de hoogste waarde (10,9) en in april 2020 de laagste waarde (-28,7). Vanaf april 2020 hebben negatief gestemde ondernemers de overhand.

Orderportefeuille verbetert

Ondernemers oordeelden in september minder negatief over de orderportefeuille. Verder waren ze ook positiever over hun voorraden gereed product. Producenten waren echter somberder over de verwachte bedrijvigheid. 

Het oordeel over de voorraad eindproduct is positief. Het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te groot beschouwt is kleiner dan het aantal dat de voorraden te klein vindt.

De andere twee deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn negatief. Er zijn meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal afnemen dan ondernemers die een toename van de productie voorzien. Het aantal ondernemers dat de orderpositie klein vindt heeft de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille groot acht, gelet op de tijd van het jaar.

Metaalindustrie pessimistisch

In de hout- en bouwmaterialenindustrie was het vertrouwen het meest positief. Ook de ondernemers in de aardolie- en chemische industrie waren positief. In de overige branches waren producenten echter negatief, het meest opnieuw de ondernemers in de metaalindustrie.

Producentenvertrouwen per bedrijfstak
Foto: CBS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *