VDMA: Machinebouwers hebben weer vertrouwen

De meerderheid van de machinebouwers heeft er alle vertrouwen in dat ze op de middellange termijn terug zullen keren naar het nominale omzetniveau van 2019.

VDMA hoofdeconoom Ralph Wiechers. (Foto: VDMA)

Dat komt naar voren uit het zesde flashonderzoek van de VDMA naar de coronapandemie, waaraan 658 bedrijven deelnamen. ‘Tachtig procent van onze leden verwachten uiterlijk in 2022 weer een nominaal verkoopniveau te bereiken zoals in 2019. Ongeveer veertig procent van de bedrijven met een jaaromzet van minder dan 250 miljoen euro gaat ervan uit dat deze stap al in 2021 succesvol zal zijn. De grotere bedrijven zijn in dit opzicht wat sceptischer; slechts 22 procent van de bedrijven met een jaaromzet van 500 miljoen euro of meer toont dit vertrouwen’, zegt VDMA hoofdeconoom Ralph Wiechers.

Hindernissen

Volgens Wiechers zijn er nog wel wat hindernissen te nemen. Ongeveer zeventig procent van de ondervraagde besluitvormers ziet de toenemende prijsconcurrentie als een bijzonder grote uitdaging voor de toekomst. Meer dan de helft van de respondenten beschouwt hogere buitenlandse handelsbelemmeringen en toenemende marktfragmentatie als een hardnekkig probleem.

Ordersituatie blijft gespannen

Ondertussen blijft de ordersituatie in de machinebouwsector zeer gespannen. ‘In elk geval meldt veertig procent van de bedrijven merkbaar of ernstig verlies of annulering van orders’, zegt Wiechers. Bedrijven blijven ook pessimistisch over de vooruitzichten aan de vraagzijde voor de komende drie maanden. Net als bij het vorige onderzoek eind mei verwacht slechts ruim twintig procent van de ondervraagden dat de vraag zal afnemen.

Meer dan tachtig procent van de bedrijven voert uitgebreide capaciteitsaanpassingen uit. Ongeveer twee derde van de bedrijven maakt gebruik van werktijdverkorting. ‘Kortetermijnwerk heeft tijdens de financiële crisis zijn waarde als instrument van werkzekerheid al bewezen. Het is dan ook geen wonder dat veel bedrijven ook in de Corona-crisis gebruik maken van arbeidstijdverkorting’, legt Wiechers uit.

Bemoedigend

De positieve ontwikkelingen in de toeleveringsketens en andere verstoringen zijn echter bemoedigend. ‘Op bijna alle gebieden meldden de ondervraagden minder verstoringen, van logistiek/transportverwerking en vertraagde acceptatie door klanten tot reis- en verblijfsbeperkingen. Een verdere versoepeling van de situatie kan worden verwacht in het kielzog van de openstelling van de grenzen’, besluit Wiechers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *