VDL Hydrogen Systems en Battolyser Systems gaan gezamenlijk een nieuwe stap zetten in de productie van groene waterstof. De bedrijven bundelen hun expertise om een volledig flexibele elektrolyser te ontwikkelen voor industriële toepassingen, met VDL Groep als productiepartner. Het project moet bijdragen aan een efficiënte inzet van wind- en zonne-energie en een versnelde uitrol van waterstof als schone energiedrager.

De beoogde elektrolyser zal worden ingezet om op grote schaal waterstof te produceren met elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Het apparaat krijgt een capaciteit van maximaal vijftien megawatt en kan daarmee zo’n driehonderd kilogram waterstof per uur leveren. Ter vergelijking: één kilogram waterstof maakt de productie van twintig kilogram CO2-vrij staal mogelijk.
Voor VDL Hydrogen Systems, dat sinds 2022 werkt aan elektrolysers van industriële schaal, vormt dit een logische vervolgstap. In een testopstelling, ter grootte van een zeecontainer, wordt al geëxperimenteerd met het verhogen van de productiviteit en het verlagen van de kosten. In het hart van deze installatie zit een zogenaamde ‘stack’, opgebouwd uit tientallen cellen waarin water wordt gesplitst in waterstof en zuurstof.
Flexibele elektrolyser als sleuteltechnologie
Het onderscheidende vermogen van het gezamenlijke project ligt in de flexibiliteit van de elektrolyser. Waar veel huidige systemen beperkt regelbaar zijn, speelt de nieuwe technologie in op de wisselvalligheid van wind- en zonne-energie. Als er veel wind is, kan overtollige elektriciteit worden omgezet in waterstof. Is er weinig aanbod, dan schakelt het systeem eenvoudig terug. Op deze manier wordt het energiesysteem stabieler en kan waterstof efficiënter worden ingezet.
Mattijs Slee, CEO van Battolyser Systems: ‘Onze technologieën vullen elkaar aan en samen kunnen we een beter product ontwikkelen dat we op industriële schaal aan onze klanten kunnen leveren met VDL Groep als productiepartner’.
Nederlandse bijdrage aan waterstofeconomie
Volgens de initiatiefnemers is Nederland uitstekend gepositioneerd om een voortrekkersrol te spelen. Met een groeiende infrastructuur, sterke industrie en toegang tot offshore windenergie zijn de bouwstenen aanwezig. De samenwerking moet dan ook niet alleen bijdragen aan de energietransitie in eigen land, maar ook aan de export van waterstoftechnologie.
‘De krachtenbundeling tussen de competenties van beide activiteiten zal de slagkracht en de concurrentiepositie verder versterken’, zegt president-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep. ‘Daarmee worden state-of-the-art elektrolysers van eigen bodem gerealiseerd waarmee klanten op grote schaal concurrerende groene waterstof kunnen gaan produceren. Die is essentieel om de transitie naar een duurzame energievoorziening te laten slagen’.
Betrokken partijen
Battolyser Systems (Schiedam) ontwikkelt volledig flexibele alkalische elektrolysers die alleen energie inkopen wanneer de elektriciteitsprijzen laag zijn. Tot de aandeelhouders behoren onder meer Innovation Industries, Global Cleantech Capital en Invest-NL.
VDL Hydrogen Systems (Eindhoven) is onderdeel van VDL Groep en richt zich op de ontwikkeling van elektrolysers voor sectoren zoals chemie, staal, kunstmest en energieopslag. VDL Groep telt circa 14.000 medewerkers en behaalde in 2024 een omzet van 4,281 miljard euro.