Vakbonden verbijsterd, toch ontslagen bij Tata Steel

Ingewijden meldden aan De Financiële Telegraaf dat er een reorganisatie op handen is bij Tata Steel Nederand, waarbij de komende jaren rond de 850 banen zouden verdwijnen.

Vakbonden verbijsterd, toch ontslagen bij Tata Steel
Foto: Tata Steel

Een verrassende wending, aangezien twee maanden terug nog een akkoord werd bereikt tussen de directie en de vakbonden, waarbij het huidige werkgelegenheidspact werd verlengd tot 2026. Dit na een lange periode van stakingen.

Peter Böeseken, bestuurder bij CNV Vakmensen zegt dan ook verbijsterd te zijn na het horen van het nieuws. ‘Wij zitten nota bene vanochtend om tafel met Tata. Om een vervolg te geven aan de eerder gemaakte afspraken met Tata. Daarbij gaat het om vormgeven van Tata Steel Nederland binnen de rest van het concern en de gouvernment-afspraken die daarbij horen. Uiterst complex en daardoor een zorgvuldige behandeling waard.’ Met de serie ontslagen creëert de directie volgens hem onterecht onrust op de werkvloer, wat sneller kan leiden tot nieuwe acties.

Volgens Böeseken spreekt Tata Steel met de ontslagen voor de beurt. ‘We hadden met elkaar afgesproken zonder ruis van buitenaf deze lastige thema’s uit te werken. Met ruimte voor de onderneming én ruimte voor zijn werknemers. Want er is dit voorjaar al zoveel gebeurd. Tata Steel heeft er zelf het meeste belang bij dat een afspraak om het anders te doen goed landt bij de mensen. Dat er een basis van vertrouwen is om gezamenlijk te werken aan de toekomst van Tata Steel Nederland.’ Dat is volgens hem met dit nieuws compleet mislukt.

Vertrouwen beschadigd

Roel Berghuis, bestuurder bij FNV Metaal spreekt van een klap in het gezicht, zijn vetrouwen in de directie van Tata Steel is zwaar beschadigd. ‘Hiermee wordt een wezenlijk onderdeel van ons akkoord van 3 juli geschonden, waarin we hebben afgesproken dat we geen concreet aantal weg te saneren arbeidsplaatsen als uitgangspunt zouden nemen. En dat gebeurt nu dus toch. De medewerkers zijn laaiend.’ Volgens Berghuis zou het overleg eigenlijk al voor 1 september plaatsvinden. Doordat Tata Steel veel tijd nodig had voor de voorbereidingen werd de afspraak uiteindelijk pas op 30 september gepland. ‘Maar nog voor de gesprekken begonnen, kwam het nieuws over de 850 banen.’ FNV heeft hierop besloten het overleg op te schorte. Op 1 oktober wordt overlegd met de kaderleden over vervolgstappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *