Tweerijige tonlagers besparen staalfabriek zeventigduizend euro

De laatste vier jaar had de warmwalserij van een staalfabriek in Spanje te kampen met een onverwacht korte levensduur van de lagers, wat leidde tot dure productieonderbrekingen. De fabriek startte daarom een samenwerking met NSK met het verzoek de applicatie te beoordelen en een oplossing voor te stellen en te implementeren op basis van tweerijige tonlagers.

Tweerijige tonlagers besparen staalfabriek zeventigduizend euro
Een Spaanse staalfabriek wist 70.000 euro te besparen met tweerijige rollagers. (Foto: NSK)

Door de adviezen van NSK bespaart de staalfabriek inmiddels 69.803 euro per jaar op de kosten voor stilstand, onderhoud, lagers en smering.

Tijdens het analyseren van de faaloorzaak, bestudeerde het team van NSK nauwgezet de werkomstandigheden en het smeersysteem van de lagers om de bedrijfsomstandigheden ervan te optimaliseren en de levensduur te verlengen. Tevens, gezien van het verzoek van de onderhoudsafdeling om procesverbetering, voerde NSK een review uit van het lagermontageproces en van de toleranties.

In samenwerking met de staalfabriek bleek uit de analyse en de reviews dat de hoge bedrijfstemperatuur van het lager het gevolg was van een combinatie van verkeerde montage en gebrekkige smering, wat weer een gevolg was van de hogere productiviteit (bedrijfssnelheid) van de fabriek.

Eén van de vele aanbevelingen was het gebruik van NSKHPS (High Performance Standard) tweerijige tonlagers met een hogere radiale speling om beter aan te sluiten op de toepassingscondities. Tweerijige tonlagers van NSK zijn bestand tegen zware bedrijfsomstandigheden, evenals tegen vastlopen en slijtage, ondanks constante trillingen, uitlijnfouten en schokbelastingen.

Door de nieuwe maatregelen is het verbruik van lagers in de staalfabriek gedaald tot een vijfde van het vorige aantal, resulterend in minder productiestilstand en onderhoud.

NSKHPS tweerijige tonlagers bieden niet alleen een temperatuurstabiliteit tot 200°C, maar ook een dynamische belastbaarheid die circa 25 procent hoger ligt dan de industriestandaard. Het resultaat is een lager die twee keer langer meegaat dan conventionele alternatieven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *