Turbulentie op de kunststoffenmarkt: materialen schaars en duur

De turbulentie op de Europese polymeermarkten treft de Europese kunststofverwerkers sterk. Voldoende hoeveelheden granulaat zijn niet beschikbaar en de prijzen zijn sinds het begin van het jaar aanzienlijk gestegen, waarbij sommige de absolute hoogterecords benaderen.

Turbulentie op de kunststoffenmarkt: materialen schaars en duur

Plastics Information Europe (PIE) meldt dat productieknelpunten voor kunststoffen en hun tussenproducten in sommige gevallen de beschikbare hoeveelheid hebben verminderd tot de helft van de hoeveelheid die normaal op de markt is. In Europa hebben de producenten van polymeren momenteel te kampen met dertien gevallen van overmacht, elf systeemstoringen, 22 vertragingen en 24 onderhoudsstops.

Tegelijkertijd worden de producenten van kunststoffen geconfronteerd met aanzienlijk lagere invoerprijzen uit Azië, het Midden-Oosten en de Verenigde Staten. De harsprijzen in het Verre Oosten liggen al maanden hoger dan die in Europa, waardoor een groot deel van de mondiale stroom van ruwe kunststoffen van Europa naar Azië is verlegd.

De combinatie van een kleiner aanbod en een stijgende vraag doet de prijzen voor kunststofgranulaat in een ongekend tempo stijgen. Afhankelijk van het type kosten de materialen momenteel twintig tot vijftig procent meer dan begin 2021. Deze verschuiving brengt grote economische problemen mee voor kunststofverwerkers, die vaak langetermijncontracten hebben met hun klanten. Clausules voor kostenstijgingen kunnen de problemen slechts in beperkte mate opvangen, vanwege de snelheid van de prijsstijgingen.

Knelpunten in de materiaalvoorziening brengen ook de productie van eindproducten van kunststoffen in gevaar. Geïsoleerde berichten uit de kunststofverpakkingssector hebben het over beperkte leveringsmogelijkheden.

Voorlopig geen verbetering

Begin maart gaf een webinar van Kunststoff Information (KI) over de prijs- en hoeveelheidssituatie inzicht in de huidige omstandigheden. Meer dan zevenhonderd deelnemers uit de hele kunststofindustrie meldden zich aan om te luisteren naar deskundigen en deel te nemen aan een vraag- en antwoordsessie. Van de meer dan vierhonderd kunststoffenverwerkers die voor de discussies aanwezig waren, gaf 77 procent aan dat zij door de turbulentie op de kunststoffenmarkten waren getroffen, en 44 procent zei dat de gevolgen ernstig of zeer ernstig waren geweest. Bijna de helft van de eindproducenten zei te kampen met productiestilstanden als gevolg van het tekort aan materialen.

Er lijkt weinig kans op verbetering te zijn: zo’n zeventig procent van de kunststofverwerkers zei dat de marktsituatie niet voor het derde kwartaal zal normaliseren. Webinardeelnemers uit de kunststof- en chemische productiesector waren nog pessimistischer: 64 procent zei dat de markt zich in het derde kwartaal zal normaliseren, terwijl 29 procent zei dat dit tot de laatste drie maanden van 2021 zal duren.

Er is echter één troost voor de kunststofverwerkers: concurrerende materialen zoals staal en papier hebben momenteel ook te kampen met moeilijke marktontwikkelingen. En in veel toepassingsgebieden, zoals de pandemie heeft aangetoond, zijn kunststoffen gewoon onvervangbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *