Technohub Smart Welding Factory van start

Gunnebo, Exerion, Breman, ROC van Twente, Stichting Vakopleidingen Metaal, en LAC starten de Technohub Smart Welding Factory (SFW) Robotlassen. Doel is om vanuit onderzoek en ontwikkelwerkzaamheden het onderwijs van de toekomst te ontwikkelen en bedrijven voor te bereiden op de komst en het gebruik van kunstmatige intelligentie bij het robotlassen.

Technohub Smart Welding Factory van start
Digital twin voor robotlassen.

Het accent ligt daarbij op duurzame inzetbaarheid van medewerkers en bevordering van instroom van nieuwe technische medewerkers in de Metalektro, een sector met een grote behoefte aan gekwalificeerde vakkrachten.

Gerobotiseerd lassen is niet meer weg te denken in de Smart Industry. We zijn blij dat koploperbedrijven en onderwijsinstellingen samen de kennis vergroten en delen onder regie van het LAC. Zo werken we aan een steeds sterkere maakindustrie.

Sjoerd Keijser – FME

De Technohub SWF Robotlassen krijgt een fysieke locatie in het ROC van Twente te Hengelo (locatie de Gieterij) door gebruik te maken van de faciliteiten van het Fieldlab Smart Welding Factory. Dit is het Fieldlab voor robotlassen en industriële digitalisering waar bedrijven, kennisinstellingen en onderwijs nieuwe technologie voor industriële digitalisering ontwikkelen.

De Technohub SWF biedt een opleidingslocatie voor (toekomstige) werknemers in de Metalektro. Aan de hand van praktische bedrijfscases en begeleid door LAC engineers, voeren leerlingen, zij-instromers, bedrijfsmedewerkers en docenten onderzoek en ontwikkeling uit en leren daarmee werken. Het is de bedoeling dat de opgedane kennis en inzichten gedeeld worden met andere bedrijven, sectoren, onderwijsinstellingen, skillslabs en arbeidsmarktregio’s door middel van het beschikbaar stellen van lesstof in het Ozone E-Learning platform.

Om het onderwijs en het bedrijfsleven mee te nemen in de snelheid van de digitale transitie, is het belangrijk de zittende-, en de komende technische medewerkers te enthousiasmeren en concreet te betrekken bij de laatste ontwikkelingen. De Technohub SWF gaat hier zeker haar steentje aan bijdragen.

Ard Hofmeijer, directeur LAC/Fieldlab Smart Welding Factory

Bedrijven en organisaties zijn uitgenodigd om met een relevante vraag en/of aanbod op het gebied van robotlassen betrokken te raken bij de Technohub.

De Technohub SWF Digital Twin/Robotlassen is geïnitieerd door het LAC, Fieldlab Smart Welding Factory, Gunnebo, Exerion, ROC van Twente en de Stichting Vakopleidingen Metaal. Opleidingsfonds A+O Metalektro financiert het project in opdracht van sociale partners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *