Tata Steel wil vervuilendste bedrijfsonderdeel eerder sluiten

Staalbedrijf Tata Steel in IJmuiden wil het meest vervuilende deel van de ijzerfabriek, de Kooksfabriek 2, eerder sluiten en heeft een onderzoek naar de mogelijkheden daarvan opgestart. De oorspronkelijke planning voor de sluiting was 2030. Tegen 2045 wil de staalreus volledig klimaatneutraal zijn.

FNV: Plan voor groen staat Tata Steel technisch haalbaar

De plannen op een onderzoek naar de eerdere sluiting van de Kooksfabriek 2 uit te voeren, staat in een intentieverklaring die het bedrijf heeft gesloten met de provincie Noord-Holland en de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Waterstaat. De zogenaamde ‘Expression of Principles’ is niet juridisch bindend. Recent stemde een meerderheid in de Tweede Kamer al voor het instellen van een onderzoek naar het eerder sluiten van de Kooksfabriek 2.

Klimaatneutraliteit

In de intentieverklaring geeft Tata Steel Nederland aan om tegen 2030 vijf megaton minder CO2 uit te stoten. De volgende stap is om in 2045 klimaatneutraal te zijn. De staalreus behoort al jaren tot de grootste CO2-uitstoters van Nederland: in 2020 stootte het bedrijf volgens de Nederlandse Emissieautoriteit 5,7 miljoen ton aan CO2 uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.