Succesvol verkopen: de maximale waarde uit oude machines halen

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Herstructurering, insolventieprocedure of bedrijfssluiting: er zijn talloze redenen waarom een bedrijf zijn gebruikte machines zou willen verkopen. Zaken om rekening mee te houden en waarom het industriële veilinghuis Surplex de ideale partner is.

Het verkopen van gebruikte machines kan een uitdagende taak zijn, vooral in een markt die wordt gekenmerkt door snel voortschrijdende technologische ontwikkelingen en waar vraag en aanbod sterk kunnen fluctueren. Er is een goed doordachte aanpak nodig om potentiële kopers effectief aan te spreken en een optimale verkoopprijs te bereiken.

Waarom gebruikte machines verkopen?

Er zijn veel redenen waarom bedrijven hun machines wegdoen. De belangrijkste redenen zijn meestal de behoefte aan een betere machine, de machine is niet langer nodig of neemt te veel ruimte in beslag. Financiële redenen zoals hoge onderhouds- en exploitatiekosten kunnen echter ook redenen zijn om te verkopen. Veel bedrijven vragen zich af hoe ze hun machines het beste kunnen verkopen. Bedrijven lopen vaak tegen hun grenzen aan en weten niet welke prijzen ze kunnen vragen en hoe ze de meeste potentiële kopers kunnen bereiken.

Waarmee rekening mee houden bij de verkoop?

De eerste stap is om de machine te laten beoordelen op staat en marktwaarde. Een realistische beoordeling kan een concurrerende prijs voor de machine opleveren en vergroot de kans dat de machine met succes kan worden verkocht.

Bij het beoordelen van de machine wordt met verschillende punten rekening gehouden. Naast de leeftijd en de fabrikant is de staat van de machine natuurlijk ook belangrijk. Documenten met uitleg over de bediening of met informatie over periodiek onderhoud verbeteren de kans om een geïnteresseerde partij te vinden. Het is ook belangrijk om te weten of het al om een gebruikte machine gaat, of dat de verkoper de eerste eigenaar is. De machine kan dan particulier verkocht worden. Vaak worden dan echter alleen geïnteresseerde kopers uit de eigen regio bereikt en moet een compromis over de prijs worden gesloten.

Zodra er een geschikte koper is gevonden, zijn er nog veel meer hordes te nemen. Van het demonteren en vervoeren van de machines tot het opstellen van alle benodigde douanedocumenten, zaken die voor de verkoper vaak lastig te regelen zijn.

Een online platform biedt hierbij de nodige hulp. Deze bieden betere mogelijkheden om een breder koperspubliek te bereiken en de verkoopkansen te vergroten. Niet alleen wordt het afzetgebied geografisch groter en daarmee de kring van potentiële klanten, maar er zijn ook mogelijkheden om digitale media te gebruiken voor de verkoop. Naast foto’s en video’s zijn hier ook 3D-tours en gedetailleerde informatie over de machines te vinden.

Met wereldwijde marketing via bijvoorbeeld socialmediakanalen zoals Facebook en LinkedIn of nieuwsbrieven zijn in zeer korte tijd geïnteresseerde kopers over de hele wereld te bereiken. Dit opent nieuwe markten voor de verkoop van gebruikte machines. Problemen van transport tot douanedocumenten worden de verkoper uit handen genomen en door het platform afgehandeld.

Waarom met Surplex verkopen?

Als toonaangevend online industrieel veilinghuis onderscheidt Surplex zich door zijn uitgebreide expertise en uitstekende klantenservice. Surplex heeft niet alleen een groot bereik via de 18-talige website en een gevestigd netwerk van kopers, maar biedt ook een platform dat het hele verkoopproces vereenvoudigt. De professionele beoordeling van machines en de uitgebreide service van aanbieding tot afhandeling maken Surplex tot een waardevolle partner voor de verkoop van gebruikte machines. Het industriële veilinghuis biedt geschikte oplossingen voor bedrijven van elke grootte, ongeacht de sector.

Afbeelding 1 Of het nu gaat om grote of kleine machines, Surplex is de ideale partner voor alle machinetypes. (© Surplex).

Afbeelding 2 Met Surplex bereiken verkopers van gebruikte machines een internationaal publiek en maximaliseren ze hun verkoopkansen. (© Billion Photos/Shutterstock.com).

Over Surplex

Surplex is al 25 jaar een van de toonaangevende Europese industriële veilinghuizen en handelt wereldwijd in gebruikte machines en bedrijfsinrichtingen. Op het 18-talige veilingplatform Surplex.com zijn meer dan 125.000 klanten geregistreerd. Met jaarlijks ongeveer 1000 online veilingen zijn tot nu toe meer dan 400.000 industriegoederen verkocht. De onderneming met hoofdvestiging in Düsseldorf heeft kantoren in 16 Europese landen. Ruim 220 werknemers uit 27 landen bieden een totaalservice in 20 talen.

Contactpersoon

Media Dennis Kottmann Head of Marketing +49 211 422737-28 dennis.kottmann@surplex.com

Verkoop Gabriela Angelova Head of Customer Care +49 211 422737-0 info@surplex.com