Hoe zet je als bedrijf de volgende stap in robotisering? Het antwoord ligt niet alleen in het plaatsen van een robotarm, maar in het slim integreren van technologie in processen, systemen én teams. Tijdens de Dag van de Robotica 2025 draait het dan ook niet om techniek alleen, maar om interactie, kennisdeling en samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen. Professionals uit de maakindustrie krijgen concrete handvatten aangereikt om hun productie toekomstbestendig te maken.

De bijeenkomst vindt plaats op maandag 27 mei van 13.00 tot 17.30 uur bij Perron038 aan de Hanzelaan in Zwolle. Bezoekers kunnen deelnemen aan acht workshops, verzorgd door bedrijven, hogescholen en onderzoeksinstellingen. In elke ronde zijn er twee sessies tegelijk, vrij toegankelijk zonder inschrijving vooraf.
Zo toont AWL Techniek hoe een klant zijn assemblageproces automatiseerde met twee robots en meerdere vision-systemen. De volledige reis – van concept tot implementatie – wordt besproken, inclusief de uitdagingen en oplossingen onderweg.
Fieldlab Industrial Robotics (FIR) legt de nadruk op integrale aanpak. ‘Robotisering is meer dan alleen techniek’, stellen zij. Bedrijven krijgen inzicht in hoe zij technologie effectief kunnen laten landen in hun organisatie, op basis van een nieuwe hands-on workshopmethode.
Slimme samenwerking tussen mens en robot
De rol van de mens blijft cruciaal, ook in een geautomatiseerde werkomgeving. Dat blijkt onder meer uit de sessie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). In de interactieve iRobot game ervaren deelnemers hoe mens en robot optimaal kunnen samenwerken. Onderwerpen als standaardisatie, productconfiguratie en menselijke intuïtie komen uitgebreid aan bod.
Ook het Saxion-lectoraat Employability Transition kiest voor een mensgerichte benadering. In hun workshop ‘Niet voor maar mét operators robotiseren’ ligt de nadruk op de rol van de operator vóór, tijdens en na implementatie. Met behulp van concrete voorbeelden, ontwerpregels en een praktische ontwerptool wordt duidelijk hoe operators een grotere bijdrage kunnen leveren aan succesvolle robotisering.
Praktijkervaringen uit de industrie
Ook bedrijven delen hun leerervaringen. Hoekman Roestvaststaal presenteert hoe een combinatie van een LVD kantbank en Kuka-robot, aangestuurd via een digitale twin, is ingezet in hun productie. Daarbij speelt opleiding een belangrijke rol, onder andere via een associate degree Industriële Automatisering & Robotica.
Hollander Techniek bespreekt de samenwerking met Auping, waar een circulaire matraslijn met robots is ingericht. Klantspecifieke productie, just-in-time levering en flexibel werken komen hierin samen. De workshop gaat in op de voorbereiding, valkuilen en geleerde lessen.
Robotica in onderzoek en experiment
Het lectoraat Digital Business & Society van Windesheim laat zien hoe leren door experimenteren tot succesvolle toepassingen kan leiden. Hun aanpak met demonstrators en proof-of-concept projecten biedt praktische inzichten voor bedrijven die zelf aan de slag willen.
Tot slot licht het Saxion-lectoraat Smart Mechatronics and Robotics het Scan-Plan-Pro-project toe. Daarin wordt onderzocht hoe robots producten automatisch kunnen nabewerken op basis van 3D-scans. Vragen over haalbaarheid, gereedschappen en krachten komen uitgebreid aan bod.
Aanmelden voor de Dag van de Robotica kan onderaan de pagina.