Producentenvertrouwen op hoogste niveau in twee jaar

In april 2021 is de stemming onder ondernemers in de industrie verder verbeterd. Het producentenvertrouwen ging van 3,4 in maart naar 6,5 in april. Producenten zijn na april 2019 niet meer zo positief geweest.

Producentenvertrouwen op hoogste niveau in twee jaar

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar is 0,3. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in februari 2018 de hoogste waarde (10,9) en in april 2020 de laagste waarde (-28,7).

Positiever over orderportefeuille

De ondernemers in de industrie waren in april vooral positiever over hun orderportefeuille dan een maand eerder. Ook waren ze optimistischer over de toekomstige bedrijvigheid. Het oordeel over de voorraden gereed product verbeterde ook.

Alle drie de deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn positief. Het aantal ondernemers dat verwacht dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen is groter dan het aantal ondernemers dat een afname van de productie voorziet. Het aantal ondernemers dat de orderpositie groot acht heeft de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille te klein vindt, gelet op de tijd van het jaar. Het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te groot beschouwt is kleiner dan het aantal dat de voorraden te klein vindt.

Ondernemers in hout- en bouwmaterialenindustrie meest positief

De ondernemers in de hout- en bouwmaterialenindustrie waren ook in april het meest positief. In alle in de grafiek getoonde branches verbeterde het vertrouwen en was het vertrouwen positief.

Producentenvertrouwen op hoogste niveau in twee jaar
Foto: CBS

Bezettingsgraad

De benutting van machines en installaties in de industrie lag bij aanvang van het tweede kwartaal van 2021 op 81,7 procent. Dat was hoger dan in het eerste kwartaal, maar nog altijd lager dan voor de coronacrisis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *