Producentenvertrouwen breekt records

In juli 2021 is de stemming onder ondernemers in de industrie verbeterd. Het producentenvertrouwen ging van 11,5 in juni naar 12,3 in juli. Hiermee is het record van de vorige maand alweer verbroken.

Producentenvertrouwen breekt records
Foto: CBS

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar is 0,4. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in juli 2021 de hoogste waarde (12,3) en in april 2020 de laagste waarde (-28,7). Het producentenvertrouwen ligt in juli ruim boven het langjarig gemiddelde.

Orderportefeuille stemt positief

De ondernemers in de industrie waren in juli positiever over hun orderpositie. Het oordeel lag op het hoogste niveau sinds 1985. Ook de mening over de voorraden gereed product was een stuk positiever. Over de toekomstige bedrijvigheid oordeelden de ondernemers ongeveer hetzelfde als een maand eerder.

Alle drie de deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn positief. Het aantal ondernemers dat verwacht dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen is groter dan het aantal ondernemers dat een afname van de productie voorziet. Het aantal ondernemers dat de orderpositie groot acht heeft de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille te klein vindt, gelet op de tijd van het jaar. Het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te groot beschouwt is kleiner dan het aantal dat de voorraden te klein vindt.

Machine-industrie meest optimistisch

De ondernemers in de elektrotechnische en machine-industrie waren in juli het meest positief. In de transportmiddelenindustrie echter steeg het vertrouwen het sterkst, vooral doordat de ondernemers veel positiever waren over de verwachte bedrijvigheid.

Bezettingsgraad opnieuw hoger

De benutting van machines en installaties in de industrie kwam bij aanvang van het derde kwartaal van 2021 uit op 84,1 procent. Hiermee lag de bezettingsgraad weer op het niveau van 2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *