Pensioen metaalbewerkers niet verlaagd in 2021

Werknemers in de metaal en technologische industrie kunnen opgelucht ademhalen, een verlaging van de pensioenen is van de baan, melden zowel PMT als PME.

Pensioen metaalbewerkers niet verlaagd in 2021

Beide pensioenfondsen zagen de dekkingsgraad stijgen in het vierde kwartaal van 2020, waardoor de pensioenen in ieder geval niet verlaagd worden in 2021. Wat de jaren erna gebeurt is nog onzeker.

De actuele dekkingsgraad van PME (metalektro) eind december was 97,2 procent, 0,9 procent hoger dan de maand ervoor. Deze verhoging kwam voornamelijk door een waardestijging van de beleggingen in de afgelopen maand. De beleggingen zijn in waarde gestegen door positieve rendementen in de returnportefeuille. De rente daalde van 0,22 naar 0,20 procent. De beleidsdekkingsgraad komt eind december uit op 92,3 procent. Dit is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden van de afgelopen twaalf maanden. 

De dekkingsgraad van PMT (Metaal&Techniek) steeg in het vierde kwartaal met 3,2 procent naar 95,4 procent. Dit komt onder andere door de positieve rendementen van de returnportefeuille, voornamelijk uit aandelen. Het beleggingsrendement was in het vierde kwartaal van 2020 4,6 procent. Het totale rendement over 2020 was tien procent.

Dankzij een verlenging van de vrijstellingsregeling hoeven fondsen de pensioenen niet te verlagen bij een dekkingsgraad boven de negentig procent, wat voor zowel PMT als PME het geval is.

Jos Brocken van PMT: ‘Geen verlaging van de pensioenen in 2021 is een pak van ons hart. Het gemiddelde pensioen van onze deelnemers, de metaalbewerkers, installateurs en automonteurs is al geen vetpot. Een verlaging van tientallen euro’s zou vreselijk zijn geweest.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)

  1. 15 jaar heb ik een pensioen van PMT. in die 15 jaar is het pensioen met 2% gestegen. Is dat geen verlaging? Mijn Duitse deel van dat pensioen is in dezelfde tijd met 31 % gestegen. Kunnen die Duitsers het beter, of hebben de Nederlanders diepere zakken?