Orderboek ASML afgelopen kwartaal nagenoeg verdubbeld

Het is geen nieuws dat er grote chiptekorten zijn, waar met name de auto-industrie sterk onder lijdt. Reden voor de chipindustrie om te investeren in extra capaciteit, waar ASML van profiteert. De chipmachinefabrikant zag het orderboek het afgelopen kwartaal bijna verdubbelen, het orderboek bevat nu 17,5 miljard euro aan bestellingen.

Orderboek ASML afgelopen kwartaal nagenoeg verdubbeld
Foto: ASML

CEO Peter Wennink: ‘De vraag blijft hoog in alle marktsegmenten en in onze productportefeuille. Dit is een weerspiegeling van de markt die gericht is op het vergroten van de capaciteit om de opbouw van de digitale infrastructuur te ondersteunen. Wij werken aan het maximaliseren van de output en wij verwachten momenteel een netto-omzetgroei van ongeveer 35 procent in 2021 ten opzichte van vorig jaar met een verwachte brutomarge tussen 51 en 52 procent.’

De netto-omzet over het tweede kwartaal kwam uit op 4,0 miljard euro, wat binnen de verwachtingen lag, aldus ASML. De brutomarge lag met 50,9 procent wel hoger dan verwacht, dat kwam met name doordat veel klanten software-updates deden, om hun capaciteit snel te kunnen verhogen.

Afgelopen kwartaal leverde ASML voor het eerst een nieuw model van zijn geavanceerde EUV-machines aan een klant, het TWINSCAN NXE:3600D-systeem. Van de EUV-machines is tachtig procent van wat ASML volgend jaar produceert al verkocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *