Omzetprognose industrie: onzekerheid neemt toe

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Veel ontwikkelingen hebben momenteel impact op de Nederlandse sectoren. Zo spelen consumenteninflatie, hogere inkoopkosten en personeelstekorten een grote rol. Ook zijn de coronamaatregelen weer aangescherpt. De geschatte impact van deze ontwikkelingen verschilt per sector.

Omzetprognose industrie: onzekerheid neemt toe
Foto: ThyssenKrupp

Het sentiment in de industrie is onveranderd goed. Orderportefeuilles nemen toe en industriebedrijven zijn over het algemeen goed in staat om hogere grondstofprijzen te compenseren met hogere afzetprijzen. De problemen in de toeleveringsketen, coronabeperkingen en personeelstekorten zorgen wel voor stijgende onzekerheid.

Met name de verwachtingen voor de omzetontwikkeling in de houtindustrie, kunststof- en rubberindustrie, bouwmaterialenindustrie en de machine-industrie zijn positief, specifiek wanneer de verwachting voor 2022 wordt afgezet tegen 2019. Zo was de verwachte omzetontwikkeling voor de machine-industrie in 2020 twee procent, in 2021 vijftien procent en in 2022 zes procent. Voor de kunststof- en rubbertechnologie gold in 2019 nog een verwachte omzetontwikkeling van -vijf procent, voor 2021 en 2022 zijn dit respectievelijk veertien en zes procent.

Bouw: hogere kosten en personeelstekorten

Na de beperkte omzetgroei van vorig jaar verwacht de Rabobank dat de algemene bouw, projectontwikkeling en de gespecialiseerde bouw zich in 2021 herstellen met een omzetgroei die kan oplopen tot circa negen procent. De prijsstijgingen en leveringsproblemen van materialen zijn tot nog toe incidenteel een uitdaging. Deze kunnen voor vertraging van projecten zorgen, maar de hogere inkoopkosten kunnen doorgaans goed worden doorberekend, onder meer dankzij de stijgende ‘vrij op naam’ prijzen van woningen.

Installatie- en afwerkingsbedrijven hebben goedgevulde orderportefeuilles. Hier is het de grootste uitdaging om geschikt personeel te vinden. Doordat het aantal afgegeven woningbouwvergunningen een sterk stijgende lijn vertoont (+11 procent) en ook investeringen in bedrijfsmatig vastgoed toenemen, zijn onze verwachtingen voor de algemene bouw en projectontwikkeling ook voor 2022 positief. Al zal de omzetgroei dan minder groot zijn. Door de hogere bouwkosten neemt de kans toe dat nieuwe aanbestedingen mislukken, omdat budgetten van opdrachtgevers niet meer toereikend zijn. Het gaat dan vooral om maatschappelijk vastgoed en sociale woningbouw.

De infrasector doet het dit jaar minder goed. Mede door de stikstofproblematiek verwacht de Rabobank een krimp van circa vijf á zes procent. In 2022 zal de grond-, water- en wegenbouw weer een kleine groei laten zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *