zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Robotfabrikant Kuka wil omzetgroei vergroten met 50 procent


18 mei 2016
Auteur:
Franc Coenen
Robotfabrikant Kuka zet een groeispurt in. Tegen 2020 wil het bedrijf de omzet met 50 procent doen toenemen tot 4,5 miljard euro. China is de grootste groeimarkt: hier moet de omzet verdubbelen. Dit heeft de top van Kuka gezegd op de Hannover Messe, waar een nieuwe, kleine robot werd gepresenteerd, en Kuka liet zien wat Industrie 4.0 betekent voor de maakindustrie.

KukaDe ambitie van Kuka is duidelijk: groeien. De omzet van 3 miljard afgelopen jaar moet in enkele jaren groeien naar 4,5 miljard euro in 2020. De groei komt ook vanuit non-automotive markten, die voor het concern steeds belangrijker worden. Geografisch is het ook allemaal duidelijk. ‘China is op dit moment de grootste robotmarkt en wordt nog belangrijker. De hogere loonkosten in China en vooral de toenemende kwaliteitseisen bieden kansen voor Kuka', zegt Till Reuter, ceo van Kuka.

 

Nieuwe kleine robot

Kuka blijft uiteraard ook investeren in de robotontwikkeling zelf. Daarvan werd in Hannover de meest recente innovatie getoond, de KR 3 Agilus, een kleinere broer van de al langer bestaande KR Agilus. Nu gaat het om een robot die maximaal 3 kilogram kan tillen. Stefan Lampa van Kuka geeft toe dat de KR 3 Agilus in een marktsegment zit waarin de concurrentie hevig is. De robot is onder andere bedoeld voor elektronica-assemblage, een activiteit die de komende jaren massaal gerobotiseerd gaat worden, zo verwacht de robotfabrikant.

 

Belangrijke rol

Het management van de robotfabrikant is overtuigd dat Kuka een belangrijke rol kan gaan spelen in de hele ontwikkeling naar Smart Industry. Reuter zegt dat de robot zich ontwikkelt tot een van de kernelementen uit de Smart Factory. Allereerst zal de robot mobiel worden; de volgende stap is de integratie van meer sensoren  en het analyseren van big data die de robots leveren. ‘De robot weet straks zelf waar hij zich bevindt, met welke machines hij kan praten. De robot kan dan autonoom beslissingen nemen.' Kuka wil echter nog verder gaan. Samen met partners wil het de komende tijd smart platforms ontwikkelen van waaruit complete machines en fabrieken, inclusief de robots, aangestuurd gaan worden.

 

Matrix-concept: flexibele automatisering

Een andere innovatie voor in onder andere de automobielindustrie is het Matrix Bodyshop-concept. Dit bestaat uit configureerbare cellen, zodat de productie snel op- en afgeschaald kan worden. Met automatic guided vehicles (AGV's) brengt Kuka qua robottechnologie een scheiding aan tussen productie en logistiek. De productiecellen zijn in principe universeel. Speciale tooling voor bepaalde opdrachten worden in het magazijn bewaard en als de productie van een speciaal model of reeks opstart, halen de AGV's de noodzakelijke gereedschappen automatisch en worden de robots klaar gemaakt voor de productie.

Robotfabrikant Kuka wil omzetgroei vergroten met 50 procent'
De nieuwe kleine Kuka robot met een maximaal handlinggewicht van 3 kilogram moet vooral zijn plek vinden in assemblagetoepassingen die nu nog door mensen worden gedaan.
1/1
 
 
     
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts