Nieuwe fabriek Tata Steel in Geldermalsen in bedrijf

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Tata Steel heeft in Geldermalsen de modernste en meest innovatieve fabriek ter wereld voor de productie van stalen dak- en gevelpanelen gebouwd en onlangs in bedrijf genomen.

Nieuwe fabriek Tata Steel in Geldermalsen in bedrijf

Het volledig duurzame gebouw huisvest twee hightech nieuwe productielijnen, die de leidende rol van SAB-profiel voor stalen profielplaten en sandwichpanelen verder versterkt. De nieuwe fabriek vervangt de productielocatie in Nieuwegein, die inmiddels is gesloten. SAB-profiel is een 100% dochteronderneming van Tata Steel Nederland.

‘De bouw van deze fabriek is een strategisch belangrijke stap voor ons staalbedrijf’, aldus Hans van den Berg, directievoorzitter van Tata Steel Nederland. ‘We beschikken nu over de modernste installaties en door de grotere productiecapaciteit kunnen we de klanten nog beter bedienen. En dat doen we met innovatieve, toonaangevende producten gemaakt van ons staal uit IJmuiden, waarmee onze klanten duurzaam kunnen bouwen.’

Er is een grote vraag naar de stalen dak- en gevelpanelen van Tata Steel. De markt voor sandwichpanelen trekt mede aan door toenemende isolatie-eisen, verduurzaming van bestaande gebouwen en de noodzaak om asbestdaken te vervangen. Het gebouw in Geldermalsen is uiteraard voorzien van dak- en gevelpanelen van Tata Steel.

Regionale werkgelegenheid

‘Door in dezelfde regio te bouwen, konden de medewerkers uit de inmiddels gesloten vestiging in Nieuwegein in dienst blijven’, aldus Govert Kockelkoren, directeur van SAB-profiel. ‘Door de grote vraag verwachten we onze productiecapaciteit nog verder uit te breiden door extra personeel aan te trekken, waarmee we de regionale economie verder versterken. Door gebruik te maken van onze eigen stalen producten en de allerlaatste technieken op het gebied van duurzaam bouwen is deze vestiging een prachtig visitekaartje voor ons bedrijf en voor onze producten.’ De nieuwe locatie in Geldermalsen biedt voldoende uitbreidingsmogelijkheden en heeft een zeer goede aansluiting op het wegennet via de vlakbij gelegen A15 en A2.

Showcase duurzaam bouwen

De nieuwe fabriek van Tata Steel is een ware showcase voor duurzaam bouwen. Warmtepompen maken aardgas overbodig en er liggen 5.300 zonnepanelen op het dak. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van energiebesparende technieken als led-verlichting, frequentieregelaars en automatisch afschakelen van apparatuur. SAB-sandwichpanelen van voorgelakt staal zorgen voor de warmte-isolatie van gevels en daken en zijn recyclebaar. Als coating is gekozen voor de nieuwe 3-laags Colorcoat Prisma® van Tata Steel Colors.

De nieuwe fabriek heeft een vloeroppervlakte van 18.000 m², is 12 meter hoog, 166 meter breed en 233 meter lang. Door ervoor te zorgen dat er veel daglicht naar binnen komt, is de nieuwe vestiging ook een bijzonder prettige werkomgeving voor de medewerkers, die ook bij het ontwerpen van het gebouw en de aanschaf van de productielijnen zijn betrokken.

SAB-profiel

De duurzame en innovatieve dak- en gevelbekleding van SAB-profiel wordt veel toegepast in industriële gebouwen, in logistieke distributiecentra en in een grote diversiteit aan overige gebouwen. SAB-producten zijn onder meer toegepast in het Thialf Stadion, distributiecentra van alle grote supermarktketens in Nederland en van Bol.com, Filminstituut Eye, Wildlands in Emmen, het AZ-stadion en ook op Schiphol en de luchthavens van Dubai, Qatar en Shanghai. SAB-profiel (200 medewerkers) is marktleider in Nederland en heeft vestigingen in IJsselstein, Geldermalsen en Niederaula (D).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *