Nederlandse bedrijven opvallend positiever dan buitenlandse branchegenoten

Het producentenvertrouwen breekt de laatst maanden records. Nu blijkt uit de Business Outlook van analist IHS Markit dat Nederlandse bedrijven daarin veel positiever zijn dan hun branchegenoten in andere landen.

Nederlandse bedrijven opvallend positiever dan buitenlandse branchegenoten
Alleen in de auto-industrie zijn bedrijven wat minder optimistisch over de verwachte productie komend jaar. (Foto: Volvo Cars)

Zo verwacht een derde van de bedrijven wereldwijd dat de productie het komende jaar zal toenemen, voor de eurozone ligt dit percentage op 48 procent. Nederlandse bedrijven zitten daar nog boven met 56 procent. Zo verwacht elf procent van de Europese bedrijven dat de winst komend jaar hard gaat stijgen, in Nederland ligt dat percentage drie keer zo hoog.

Met de stijgende productie zullen ook meer medewerkers nodig zijn. Veertig procent van de ondernemers verwacht dan ook het komende jaar extra personeel aan te nemen, wat stukken hoger is dan juni vorig jaar.

‘Dit is echt opvallend’, zegt Albert Jan Swart van ABN Amro tegen De Telegraaf. ‘Want in het tweede kwartaal was het personeelstekort al op het niveau van voor de uitbraak van de coronapandemie, meldde het CBS onlangs. De vraag naar personeel blijft dus groeien, terwijl die mensen er niet zijn. Zeker niet in de sectoren waar echt veel vraag is, bij bedrijven als ASML of de bouw van machines voor landbouw en industrie. Daar is toch vooral behoefte aan hoogopgeleid technisch personeel.’

En dat terwijl technisch personeel al schaars is. De ondernemers verwachten dan ook dat de kosten voor personeel oplopen, omdat ze meer salaris moeten bieden om geschikte medewerkers aan te trekken. Ook verwachten ondernemers meer geld uit te geven aan investeringen en R&D. Dit wordt zowel gestoken in het veteren van de productiviteit als in oplossingen voor de personeelskrapte. Swart: ‘Met een bezittingsgraad van 84% is de productiviteit nu al heel hoog. Die bezettingsgraad kan door stilvallen van machines en door weekeinden en feestdagen natuurlijk nooit 100% worden.’

Extra kosten leiden waarschijnlijk ook tot hogere prijzen. Door tekorten en stijgende materiaalprijzen lijkt een prijsverhoging sowieso al onvermijdelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *