Nederland kwam sterker uit eerste lockdown dan België

Nu we kampen met een tweede golf van de coronacrisis en een mogelijke tweede lockdown, geeft het Centraal Bureau voor de Statistiek de cijfers vrij over de economische gevolgen van de eerste intelligente lockdown. Opvallend hierbij is dat de economische krimp in België veel groter was dan in Nederland.

Nederland kwam sterker uit eerste lockdown dan België

Het CBS meldt dat in België de economie in het tweede kwartaal een krimp van 14,5 procent doormaakte te opzichte van een jaar eerder. In diezelfde periode kromp de Nederlandse economie met 9,4 procent. Het grote verschil is vooral terug te zien in de detailhandel en bouwnijverheid. Samen met de bedrijfstakken vervoer, horeca en industrie verklaren zij 72 procent van het verschil in krimp van alle bedrijfstakken in het tweede kwartaal van 2020.

Toegevoegde waarde per bedrijfstak tweede kwartaal 2020
Foto: CBS

Bouw maakt grootste verschil

Met name in de bouw was het verschil tussen beide landen groot. Dit heeft te maken met verschillen in de coronagerelateerde maatregelen die in beide landen werden genomen. Zo moet in België in de bouw verplicht 1,5 meter afstand gehouden worden, waar dit in Nederland een dringend advies werd. Hierdoor sloten in België meer bouwbedrijven de deuren dan in Nederland. De Nederlandse bouw kromp in het tweede kwartaal met 3,5 procent ten opzichte van het jaar daarvoor, voor België gold een krimp van 15,7 procent. Ook lag de Belgische bouwproductie veertig procent lager dan het jaar ervoor.

Nadat in België op 4 mei bouwbedrijven zonder de anderhalvemetermaatregel weer aan de slag konden herstelde de bouwproductie weer richting het niveau van een jaar eerder in dezelfde periode.

Ook de industrie werd in België harder getroffen dan in Nederland, met een krimp van 14,7 procent ten opzichte van een krimp van 8,8 procent in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *