Minder export van transportmiddelen en import van machines

Het volume van de goederenexport was in mei 11,8 procent kleiner dan in mei 2019. De krimp is kleiner dan in april.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In mei zijn er vooral minder transportmiddelen en aardolieproducten uitgevoerd. De daling van de export Nederlands fabricaat was groter dan die van de wederuitvoer. Het volume van de import was in mei 7,6 procent kleiner dan een jaar eerder. Er werden vooral minder transportmiddelen, machines en kleding ingevoerd dan een jaar eerder.

Omstandigheden voor export ongunstiger

Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de export in de exportradar. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de export, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de export.

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in juli ongunstiger dan in mei. Dat komt vooral doordat de krimp van de Duitse industriële productie groter was. Verder was van zowel Nederlandse als Europese industriële ondernemers het oordeel over hun buitenlandse orderpositie negatiever. Het vertrouwen van Duitse en Europese ondernemers was echter minder negatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *