Meet & Match tussen robot en mbk centraal tijdens 2022-editie Vision, Robotics & Motion

Een krappe arbeidsmarkt en ambitieuze digitaliseringsdoelstellingen vragen om slimme oplossingen. Echter, meegaan in deze snel veranderende wereld zorgt voor vele uitdagingen binnen de MKB hightech- en maakindustrie. Een geïntegreerd industrieel systeem waarbij vision technologie, robotica en motion control slim met elkaar zijn verbonden biedt echter vele voordelen en volop kansen. Toch blijkt de weg naar slimme productieautomatisering in de praktijk voor veel mkb-bedrijven niet gemakkelijk. Om hierbij te helpen, organiseerde Mikrocentrum op 8 en 9 juni de vakbeurs Vision, Robotics & Motion 2022 in de Brabanthallen. 

Na ruim 3 jaar afwezigheid, de laatste editie was in 2019, stonden ruim 80 vision, robotica, motion control en data science gespecialiseerde bedrijven, start-ups en studententeams klaar om de 1500 bezoekers te helpen met praktische toepassingen en oplossingen. Nieuw was het ruim 165 vierkante meter demoplein waar diverse exposanten cobots, autonome robots (zoals AGV’s) en AI oplossingen live demonstreerden. ‘Vision, Robotics & Motion laat zien dat er volop kansen zijn en dat de mogelijkheden voor het oprapen liggen voor mkb-bedrijven. Omdat toepassing vaak een flinke uitdaging blijkt, hebben we vooral gefocust op praktische cases, zowel op de beursvloer als in het congres. Overal waar je keek zag je robots, cobots en andere slimme oplossingen, bijvoorbeeld op het gebied van vision technologie, AI en Deep learning. Het is indrukwekkend om te zien wat er tegenwoordig allemaal kan en hoe bedrijven elkaar willen helpen om samen die stap naar een slimme productieautomatisering te maken’, aldus Charlotte de Jong, event manager Vision, Robotics & Motion.

Roboticaexperts

Samen met DSPE organiseerde Mikrocentrum een special edition van het Techcafé op de beursvloer. In een talkshowsetting bespraken roboticaexperts Eddie Mennen (Yaskawa), Martin van der Have (ABB Robotics), Paul Ribus (FANUC Benelux BV) en Peter Kiekens (Industrial Cobotics BV) de uitdagingen van robotisering in de mkb hightech- en maakindustrie.

Over het antwoord op de vraag hoe te starten, waren de experts het met elkaar eens: starten met een cobot is een goede aanpak bij relatief eenvoudige toepassingen en om ervaring op te doen met robots. Martin van der Have:  ‘Of je eerste robot een cobot of een robot wordt hangt af van de applicatie. Is het een relatief eenvoudige toepassing waarbij minder de nadruk ligt op efficiency, output en performance, dan kan je met een cobot goed uit de voeten. Cobots hebben namelijk een lage gebruikersdrempel omdat er een hoge mate van standaardisatie in zit. Dit maakt dat je de cobot alleen hoeft te configureren en niet hoeft te programmeren. Industriële robots hebben veel meer mogelijkheden, bijvoorbeeld om zwaar en snel werk uit te voeren, en zijn veel uitgebreider. Dit betekent wel dat er voor het gebruik een bepaalde mate van vakkennis nodig is.’ Paul Ribus sloot zich hierbij aan: ‘Je hoeft niet direct alles te automatiseren. Zorg voor een goede startfase, begin met iets realistisch en ga ervaring opdoen met het werken met een robot.’

Holland Robotics congres en paviljoen

Net als voorgaande edities was Holland Robotics ook dit jaar weer goed vertegenwoordigd. Niet alleen in het congresprogramma, maar ook op het nieuwe Holland Robotics Paviljoen. Met het congres Robotica voor het MKB, zette Holland Robotics de meerwaarde van de robot centraal. En die is niet te missen volgens Thijs Dorssers van Holland Robotics: “Nederland staat in de top 5 van meest innovatieve landen, maar wat betreft robotisering staan we nog niet eens in de top 10. Een gemiste kans, want een geïntegreerd systeem is juist datgene waar bedrijven het meeste voordeel mee kunnen behalen. Zo kan robotica niet alleen een rol spelen in de oplossing voor het personeelstekort, maar ook in het verbeteren van productieprocessen.” Dorssers openende het congres dan ook met een praktische blik op de toekomst met daarbij de trends en ontwikkelingen voor het MKB. De toekomst stond ook centraal in de lezing door Heico Sandee van Smart Robotics, die inzicht gaf over hoe robotica kan helpen om de uitdagingen in de logistiek op de lossen.

De volgende editie van Vision, Robotics & Motion staat gepland op 7 en 8 juni 2023 in de Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch. Meer informatie volgt via https://www.vision-robotics.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *