Maakindustrie ontvangt ruim 100 miljoen euro uit NOW 1.0

Foto van: Rolf Elling
Geplaatst door Rolf Elling

Ruim duizend bedrijven uit de maakindustrie hebben gebruik gemaakt van de NOW 1.0-regeling. Hiermee is een bedrag gemoeid van een slordige honderd miljoen euro. In totaal hebben 138.966 bedrijven in ons land deze regeling aangevraagd en heeft het UWV ruim 7,7 miljard euro (€ 7.776.975.944) uitgekeerd. De drie bedrijven die het meeste geld ontvingen zijn DAF Trucks (28.257.864), Schiphol Nederland (€ 27.814.296) en Tata Steel in IJmuiden (€ 27.605.562).

Maakindustrie ontvangt ruim 100 miljoen euro uit NOW 1.0

Dit blijkt uit het register NOW-inzichtelijk dat het UWV op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid publiceert. NOW staat voor Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid  en is bedoeld voor werkgevers die als gevolg van het coronavirus kampen met een substantieel omzetverlies (ten minste twintig procent).

Ze konden bij het UWV een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming in de loonkosten, en hiervoor een voorschot ontvangen. Hiermee kunnen ze werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen. De NOW is met ingang van 1 juni verlengd met vier maanden tot 1 oktober. Deze NOW 2.0 kan vanaf 6 juli worden aangevraagd en voorziet in tegemoetkoming op de loonkosten vanaf 1 juni.

Werkgevers die te maken hebben met tenminste twintig procent verwacht omzetverlies, kunnen bij het UWV een tegemoetkoming voor deze vier maanden aanvragen ter hoogte van maximaal negentig procent van de loonsom, gerelateerd aan het omzetverlies. De omzetdaling wordt dan vastgesteld over een viermaands periode die start op 1 juni, 1 juli of 1 augustus 2020 en volgt daarbij de systematiek van de eerste periode (NOW 1.0). 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *