Leerlingaantal technische profielen vmbo stijgt met 10,4%

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

DUO heeft de (voorlopige) leerlingenaantallen van het schooljaar 2022-2023 gepresenteerd. Voor het tweede jaar op rij laten de aantallen een zeer positief beeld zien. Het aantal leerlingen in de technische profielen in het derde leerjaar van het beroepsgerichte vmbo (BB/KB/GL) stijgt met maar liefst 10,4% ten opzichte van 2021-2022.

Tags:

Koninklijke Metaalunie kijkt vanuit haar bijdrage aan het programma Sterk Techniekonderwijs specifiek naar de ontwikkelingen in de beroepsgerichte programma’s. Deze flinke stijging ziet Metaalunie als een duidelijk teken dat de initiatieven en activiteiten in alle STO-regio’s hun vruchten afwerpen.

Vervolgopleiding

‘Met deze resultaten zijn we blij, omdat de beroepsgerichte vmbo-richtingen van groot belang zijn voor de instroom in de mbo-metaalopleidingen. Die zijn immers nog steeds een belangrijke toegang tot het mkb-metaal’, aldus Marianne van Loenhout, beleidsmedewerker onderwijszaken bij Metaalunie. ‘Binnen STO werken scholen en bedrijven in een regio goed samen, vaak gesteund door een bedrijfsvakschool metaal. Dat blijkt van groot belang te zijn voor het verhogen van de instroom. Dat het ook nog zorgt voor meer diversiteit in de klassen is extra goed nieuws. Nu is het zaak om de leerlingen ook richting vervolgopleiding enthousiast te houden.’

Het profiel met de grootste stijging is BWI (Bouwen, Wonen en Interieur) met een stijging van maar liefst 21%. Ook het voor de mkb-maakindustrie belangrijke profiel Produceren, Installeren en Energie (PIE) laat met 8% een flinke stijging van het aantal leerlingen zien. In 22-23 volgde 20,3% van het totaal aantal vmbo-leerlingen in basis, kader en GL, een technisch profiel (in 2021 was dat 19,5%).

Meer meisjes kiezen voor techniek

Het percentage meisjes dat kiest voor een technisch profiel in het beroepsgerichte vmbo stijgt in bijna elk profiel. In totaal kiezen er in 2022-2023 1687 meisjes voor een technisch profiel. Dit is een stijging van 21% ten opzichte van de 1396 meisjes die in 2021-2022 kozen voor een technisch profiel.

Sterk Techniekonderwijs

Vanaf september 2018 wordt er, vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, 100 miljoen per jaar extra geïnvesteerd in techniekonderwijs op het vmbo. De middelen worden ingezet voor de uitvoering van regionale plannen van vmbo-scholen, mbo-instellingen, het bedrijfsleven (waaronder Metaalunie) en regionale overheid. Samen werken zij als Sterk Techniekonderwijs aan een duurzaam, dekkend en kwalitatief sterk technisch onderwijs.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *