PP : Polypropyleen

Wat is polypropyleen?

Polypropyleen (PP) is een stijve kristallijne thermoplast die wordt gebruikt in alledaagse voorwerpen. Er zijn verschillende soorten PP beschikbaar: homopolymeer, copolymeer, impact en meer. De mechanische, fysische en chemische eigenschappen werken goed in toepassingen variërend van auto’s en medische toepassingen tot verpakkingen.

Polypropyleen wordt geproduceerd uit propeen (of propyleen) monomeer. Het is een lineaire koolwaterstofhars. De chemische formule van polypropyleen is (C3H6)n. PP is een van de goedkoopste kunststoffen die tegenwoordig beschikbaar zijn, en het heeft de laagste dichtheid onder de gewone kunststoffen. Na polymerisatie kan PP drie basisketen structuren vormen, afhankelijk van de positie van de methylgroepen:

  • Atactisch (app). Onregelmatige methylgroep (CH3) rangschikking, Isotactisch (iPP).
  • Methylgroepen (CH3) gerangschikt aan één kant van de koolstofketen.
  • Syndiotactisch (sPP). Afwisselende methylgroep (CH3) rangschikking.

Waar wordt PP voor gebruikt?

PP behoort tot de polyolefinefamilie van polymeren en behoort tegenwoordig tot de top drie van meest gebruikte polymeren. Polypropyleen heeft toepassingen – als plastic en als vezel – in de auto-industrie, industriële toepassingen, consumentengoederen en de meubelmarkt.

Wat is de prijs van PP?

De prijzen van PP zijn wekelijks wisselend en worden gegeven door een gemiddelde te berekenen tussen gepubliceerde contractprijzen en actuele spotprijzen op de markt. Volume speelt hierin een belangrijke rol.